Uhapšeno osam policajaca zbog zloupotrebe CIPS-a

U više gradova u BiH jutros je uhapšeno osam osumnjičenih lica zbog prijave o rasprostranjenoj zloupotrebi elektronskog sistema BiH za izradu ličnih karata i pasoša Agencije za identifikacijske dokumente i razmjenu podataka (ranijeg CIPS-a).

Većina osumnjičenih rade na rukovodećim mjestima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu su oni i uhapšeni jutros oko 6.00 časova.

 

Akcija je obavljena na različitim lokalitetima u BiH, uključujući Bijeljinu, Brčko, Srebrenicu, Šekoviće, Zvornik i Srebrenik.

Ova operacija predstavlja dio opsežne istrage koju vodi i kojom upravlja Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Operaciju su izvele Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) i policija distrikta Brčko, uz pomoć ostalih policijskih organa BiH.

Pretrese i hapšenja su obavili pripadnici Sipe, policije distrikta i MUP-a Tuzlanskog kantona, kao i ostali policijski organi.

Oni su ostvarili saradnju sa Tužilaštvom BiH i obavili akcije na različitim lokalitetima u BiH.

EUPM je pružio podršku preduzetoj operaciji u ulozi savjetodavnog organa, ne samo na nivou planiranja u centralnoj kancelariji, već i izlascima na teren i davanjem savjeta tokom akcija.

U ovoj fazi nije moguće dati više detalja o ovom predmetu, jer veći broj osumnjičenih tek treba ispitati, a dokazi se još prikupljaju, navodi se u zajedničkoj izjavi iz Tužilaštva BiH, Sipe, EUPM-a i policije Brčkog.

Osam lica uhapšeno je jutros u 6.00 časova, istovremeno u nekoliko gradova, po nalogu Tužilaštva BiH, potvrdio je rukovodilac Specijalnog ođeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Dru Endžel.

“Izvršen je i pretres nekoliko privatnih i službenih objekata prema naredbama koje je izdao Sud BiH. Većina osumnjičenih rade na rukovodećim mjestima”, rekao je Endžel na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Endžel je naveo da ova operacija predstavlja dio opsežne istrage koju vodi i kojom upravlja Tužilaštvo BiH, Specijalno ođeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, a da su je izvele Sipa i Policija distrikta Brčko, uz pomoć drugih policijskih organa BiH.

“U ovoj fazi nije moguće dati više detalja jer veći broj osumnjičenih tek treba ispitati, a dokazi se još prikupljaju”, zaključio je Endžel.

Predstavnik EUPM-a Brajan Donli rekao je da je EUPM pružio podršku preduzetoj operaciji u ulozi savjetodavnog organa, ne samo na nivou planiranja u centralnoj kancelariji, već i izlascima na teren i davanjem savjeta tokom akcija.

On je naglasio da od uspjeha BiH u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala zavisi njen međunarodni imidž.

U današnjoj akciji Sipe u Brčkom je uhapšeno troje zaposlenih u Pododjeljenju za lična dokumenta distrikta.

Prema nezvaničnim informacijama uhapšeni su rukovodeći radnici Zlatko Jašarević, Pajko Simikić i Anđelka Popara.

Inspektori lokalne policije su, uz koordinaciju Sipe, nastavili pretres službenih prostorija, a šef Pododjeljenja za lična dokumenta Mato Itrić je rekao da ova akcija neće onemogućiti građane da predaju zajhtjeve i podižu lične dokumente.

(Srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.