TIHIC JE NATJERAN DA OVAKO GOVORI O DAYTONU

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Ako obilazite bh web stranice vidjecete da je iz boce izasao dzin koji se u nasem slucaju zove Ustav Republike Bosne i Hercegovine, sto je veoma povoljna cinjenica za opstanak BiH.

To je posljedica cinjenice da Republika Bosna i Hercegovina nije mrtva, dok god daytonski ustav nije legalizovan.

A Daytonski ustav ima veoma mnogo moralnih, politickih, istorijskih i, sto je najbitnije, pravnih problema.

Moralni problem RS je da je neprihvatljiva savremenom svijetu jer je genocidna tvorevina. To povlaci i politicku neprihvatljivost Republike Srpske za civilizovani svijet. Medjutim, moralni i politicki problemi Republike Srpske bi se rasprsli kao mjehur od sapuna ako bi se RS pravno legalizovala, jer to je ono sto se "pika".

A pravni problemi Republike Srpske su slijedeci:

1. Daytonski sporazum (svih dvanaest njegovih aneksa), tacnije njegova finalna verzija svecano potpisana u Parizu, nikada nije usvojena od Skusptine Republike BiH.

2. Daytonski ustav, Anaks 4 sporazuma, nikada nije prosao proceduru legalne promjene Ustava Republike BiH u Skupstini Republike BiH.

3. Izdajnici su pokusali da to "zaobidju" i da omoguce skracenu, falicnu legalizaciju Daytonskog ustava u poljece 2006 tako sto bi neznatni amandmani prosli proceduru u skupstini daytonske BiH. Srecom ni to im nije uspjelo.

Ovo gore nabrojano su istinski razlozi zasto daytonski ustav nije legalan.

Patrioti Republike BiH su uspjeli pustiti dzina iz lampe govoreci uglavnom o gornjim problemima Daytona.

Medjutim, cetnicki agent Tihic je morao na neki nacin tretirati sve cesce gundjanje gradjana BiH protiv RS, i sve cesce trazenje povratka ustava Republiek BiH, barem kao polazista u pregovrima za novi ustav.

I sta Tihic radi? On se pokusava staviti na celo patriotiskih snaga koje traze povratak ustava BiH, ali odmah na pocetku on vadi zube svom zahtjevu, jer ga bazira na najmanjem od svih problema Daytonskog ustava, a to je da neki clanovi nisu provedeni u djelo. U isto vrijeme on pokusava za cetnike srediti one glavne probleme Daytona, lazno izjavljujuci pred strancima da je Skupstina Republike BiH "usvojila" Dayton. To nije tacno, kako smo objasnili u tackama 1. i 2.

Sta Tihic ovdje radi Bosni i Hercegovini? Bosna i Hercegovina je u situaciji grupe vojnika koji su opkoljeni neprijateljima, a Tihic onesposobljava nase puske i mitraljeze, i prijeti neprijateljima da cemo se zestoko braniti kamenjem.

Medjutim i ta okrnjena prijetnja sa Ustavom Republike BiH je omogucila da je svijet (PIC, OHR…) trazio od RS da smjesta poniste odluku o osamostaljivanju Eletroprivrede RS.

Ovo sto je Tihic natjeran da ovako govori jasno pokazuje da izdajnicima pocinje da gori tlo pod nogama, te su natjerani da stalno povecavaju ulog, da bi varali gradjane BiH.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.