Zahtjev Ustavnom sudu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je, u skladu s ovlaštenjima koja ima, predao Ustavnom sudu BiH zahtjev za pokretanje spora i zahtjev za određivanje privremenih mjera.

Predmet ovog spora su odluke, akti i aktivnosti Republike Srpske prema vladi Sjedinjenih Država, institucijama, zvaničnicima i dužnosnicima te vlade.

 

Prema Silajdžićevim riječima, radi se gotovo isključivo o vanjskopolitičkim aktivnostima, što predstavlja grubo kršenje Ustava BiH jer te aktivnosti zadiru u isključive nadležnosti Bosne i Hercegovine.

On je kazao da RS ove aktivnosti vrši već neko vrijeme posredno putem ovlaštenog agenta RS entiteta, lobističke kuće Quinn Gillespie & Associates LLC, ili neposredno i u organizaciji QGA, a sve na osnovu Sporazuma koji RS ima s ovom kućom i na osnovu kog isplaćuje više od 120.000 USD mjesečno, odnosno gotovo milion i po dolara godišnje.

“Nesumnjivo se radi o vanjskopolitičkim aktivnostima koje kao takve grubo i direktno zadiru u isključive nadležnosti Bosne i Hercegovine“, kazao je Silajdžić.

Zbog toga je od Ustavnog suda BiH zatražio da proglasi odluke, akte i aktivnosti Republike Srpske koji su predmet ovog spora neustavnim, te da u međuvremenu odredi privremene mjere koje naređuju trenutnu suspenziju svih osporenih odluka i akata, kao i trenutno obustavljanje svih osporenih aktivnosti.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.