ICTY:U ponedjeljak presuda Rasimu Deliću

Presuda bivšem komandantu Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Rasimu Deliću bit će izrečena u ponedeljak, 15. septembra.

Delić se tereti za zločine koje su navodno počinili njegovi podređeni u centralnoj Bosni od juna 1993. do septembra 1995. godine.

 

On je jedan od najviših vojnih zapovjednika kome se sudi pred Međunarodnim sudom po optužbama za odgovornost nadređenog za krivična djela ubistva i okrutnog postupanja.

Suđenje je počelo 9. jula 2007., a tužilaštvo je završilo glavno izvođenje dokaza 10. februara 2008. nakon što je pozvalo 52 svjedoka. Tokom izvođenja dokaza tužilaštva, Vijeće je održalo dva pretresa o dokazima u Sarajevu na Sudu Bosne i Hercegovine. Ti pretresi bili su prvi koji su održani izvan sudnica MKSJ-a u Haagu.

U februaru 2008. Pretresno vijeće je oslobodilo Rasima Delića optužbi za silovanje u skladu s pravilom 98£>/s, u skladu s kojim sudije mogu odlučiti da li postoji osnova za osudu po svim tačkama ili po bilo kojoj tački navedenoj u optužnici nakon što tužilaštvo izvede svoje dokaze.

Pretresno vijeće je bilo mišljenja da postoji osnova za osudu Delića po ostalim tačkama: za ubistvo i okrutno postupanje.

Izvođenje dokaza odbrane je počelo 4. marta 2008. i trajalo je do 21. aprila 2008. Odbrana je pozvala 11 svjedoka.
Vijeće je pozvalo jednog svjedoka. Završne riječi su održane 9. i 10. juna 2008., kada je tužilaštvo zatražilo da Deliću bude izrečena kazna od 15 godina zatvora, a odbrana oslobađajuću presudu.

Tokom 15 godina otkako je uspostavljen Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 115 osoba su okončani.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.