Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Ukoliko Daytonski sporazum ne bude proveden u potpunosti, Stranka demokratske akcije će insistirati na vraćanju Ustava Republike BiH, kazao je lider ove stranke Sulejman Tihić nakon jučerašnjeg sastanka sa veleposlanicima zemalja članica Europske unije u Sarajevu.

“Protivimo se ukidanju OHR-a jer nije završena provedba brojnih aneksa i odredbi Daytonskog sporazuma. Ukoliko se OHR zatvori bez provedbe ovih aneksa i bez suglasnosti svih, smatrat ćemo da se odustalo od Daytonskog sporazuma“, kazao je Tihić.

 

Prenoseći ono što je kazao na sastanku sa veleposlanicima EU u zgradi Delegacije Europske komisije, Tihić je istakao kako je u slučaju zatvaranja OHR-a povratak na zaključak Skupštine Republike BiH, koja je razmatrala i usvojila Daytonski sporazum, neizbježan.

“Na Daytonski sporazum se može gledati samo kao na cjelinu. Svaka selektivna primjena značila bi odustajanje od Daytonskog sporazuma“, istakao je Tihić.

On je, na poziv francuske veleposlanice Maryse Berniau da pred veleposlanicima govori o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, kazao da naša zemlja nema institucionalnoga kapaciteta ni nadležnosti da provodi obaveze iz Sporazuma o stabiliziranju i pridruživanju sa EU. Tihić je dodao da su ustavne reforme ključ rješavanja svih problema u BiH, ustvrdivši da bez korjenitih ustavnih reformi nema ni zatvaranja OHR-a.

Argumentirajući zašto smatra da 13 godina nakon njegova potpisivanja Daytonski sporazum nije proveden, Tihić je spomenuo kako nije proveden aneks IV, član III, 5b, koji obavezuje na definiranje dodatnih nadležnosti države, kao ni član XII 2 kojim je propisano da u roku od šest mjeseci mora biti izvršeno usklađivanje entitetskih ustava s Ustavom BiH.

Istaknuo je i aneks VI – Sporazum o ljudskim pravima, “koji također nije u cijelosti implementiran, jer nije osigurana konstitutivnost naroda na cijelom području BiH, niti je izvršeno objedinjavanje institucije ombudsmana“.

“Nije proveden ni Sporazum o izbjeglim i raseljenim osobama, jer im je nepokretna imovina fizički vraćena, ali nije izvršena obaveza kompenzacije imovine, bez čega nema ni povratka prognanika u prijeratne domove. Aneks VIII – Sporazum o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika nije proveden, kao što uopće nije proveden Sporazum o javnim korporacijama, jer nema državnih korporacija koje bi bile okosnica ekonomske integracije i razvoja zemlje.

Dakle, ne može se samo insistirati na opstanku entiteta Republika Srpska stalno se pozivajući na Daytonski sporazum, čak prijetiti secesijom, a ignorirati sve ove segmente i obaveze tog sporazuma. Bez potpune implementacije Daytona ne može opstati ni Republika Srpska“, ocijenio je Tihić.

Veleposlanici zemalja članica EU, koje su članice Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), nakon sastanka s Tihićem, u zgradi OHR-a, otišli su na sastanak Upravnoga odbora PIC-a, koji je razmatrao odluku Vlade RS-a od 8. septembra o otpočinjanju procesa povlačenja odobrenja na Zakon o prijenosu električne energije, regulatoru i operatoru sistema u BiH, u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje kompanije za prijenos električne energije u BiH i raskidanju Sporazuma o prijenosnoj kompaniji i Nezavisnom operatoru sistema između predsjednika vlada entiteta u BiH. Dakako, riječ je o odluci Vlade RS-a o istupanju iz Elektroprenosa BiH i formiranju Elektroprenosa RS.

U saopćenju OHR-a navodi se da veleposlanici UO PIC-a smatraju krajnje ozbiljnim zaključak koji je prekjučer usvojila Vlada RS.

“Veleposlanici podsjećaju Vladu RS na jasan stav koji je UO PIC-a iskazao u svojoj Deklaraciji od 31. oktobra 2007.godine u pogledu mogućih jednostranih poteza ovog tipa od strane entiteta, kada je konstatirano da UO PIC-a isto tako ponovno naglašava svoju zabrinutost u pogledu prijedloga da bi određene reforme mogle biti jednostrano opozvane odlukama entiteta kojim bi se vratile nadležnosti prethodno prenesene na državu, te da se entitet ne može jednostrano povući iz prethodno dogovorene reforme“, stoji u saopćenju.

Dalje, navodi se da UO PIC-a očekuje od Vlade RS da poništi svoj zaključak i nastavi raditi u okviru uspostavljenih institucija i zakona BiH, u ovom slučaju kompanije za prijenos električne energije u BiH, te da nastavi raditi u duhu kompromisa kako bi se unaprijedila funkcionalnost ovih institucija.

Svaki potez organa vlasti RS da provedu ovaj zaključak rješavao bi se, dodaje se u saopćenju iz OHR-a, kako je to navedeno u Deklaraciji UO PIC-a. Jučer nismo mogli dobiti zvanično obrazloženje na koji se dio Deklaracije misli. Međutim, saznali smo da veleposlanici namjerno nisu precizirali neki specifičan dio iz Deklaracije, što ukazuje da UO PIC-a želi ostaviti manevarski prostor kako bi u skladu sa Deklaracijom iz oktobra 2007 razmotrili dalje postupke Vlade RS-a sa ciljem donošenja budućih i  zaključaka.

 

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.