Pomilovanje Å korpionima poricanje genocida

Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu zaprepašteno je odlukom Vrhovnog suda Srbije kojom se pripadnicima „Škorpiona” Branislavu Mediću smanjuje kazna s 20 na 15 godina zatvora, a Aleksandru Mediću ukida kazna od pet godina.

“Užasavajuće je to što je Vijeće za ratne zločine Srbije sudilo pojedincima a ne ‘Škorpionima’ koji su počinili genocid nad šestoricom zarobljenih Srebreničana”, riječi su kojima je ovu odluku prokomentirala predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

 

Ona je naglasila da je sav svijet na videosnimku mogao vidjeti “dželate u uniformi MUP-a Srbije kako sprovode svoje žrtve do odredišta za strijeljanje, požurujući ih kao stoku riječima ‘jala, jala’, a njih šestorica, među njima golobradi dječaci, mirno hodaju, vezanih ruku, pogleda uprtih prema zemlji, kao da sve to nema veze s njima”. 

Memišević smatra da je smanjenjem kazne Branislavu Mediću i oslobađanjem Aleksandra Medića Vrhovni sud Srbije pokazao da i dalje poriče genocid u Srebrenici iako je Međunarodni sud pravde u Den Haagu potvrdio da je izvršen genocid nad više od 8.000 srebreničkih muškaraca te da je Srbija odgovorna što taj genocid nije spriječila.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.