Dodik otvoreno krenuo Karadžićevim putem

Ambasadori država koje čine Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u Bosni i Hercegovini i šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkulas u petak su upozorili Vladu Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika da ne smiju povlačiti jednostrane poteze kojima se dovodi u pitanje funkcionisanje institucija na nivou BiH.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira  (PIC) zasjedao je u petak u Sarajevu povodom odluke Vlade RS, donesene u četvrtak, da taj entitet istupi uz javne korporacije BiH koja na državnom nivou upravlja prenosom električne energije.

 

“Ambasadori Upravnog odbora PIC-a očekuju od Vlade RS da poništi svoj zaključak i nastavi raditi u okviru uspostavljenih institucija i zakona BiH, u ovom slučlaju kompanije za prenos električne energije”, stoji u izjavi objavljenoj u Sarajevu.

Dodika i njegovu vladu u istoj se izjavi podsjeća na zaključak Upravnog odbora PIC-a iz oktobra 2007. godine kada je konstatovano kako se neće dopustiti jednostrano povlačenje entiteta iz procesa reformi koji su ranije dogovoreni.

Diplomatski predstavnik EC u BiH Dimitris Kourkoulas u posebnoj je izjavi izrazio “duboku zabrinutost” posljednim postupcima Vlade RS.

“Ovo bi potkopalo reforme u elektroenergetskom sistemu BiH postignute uz značajnu tehničku i finansijsku pomoć EU. To bi predstavljalo i korak unazad u kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja EU”, izjavio je grčki diplomata dodajući kako bi se ugrožavanjem funkcionisanja jedinstvenog elketroenergetskog sistema u BiH prouzrokovala i značajna ekonomska šteta.

Vlada RS je jednostranu odluku o prekidu saradnje sa “Elektroprenosom BiH” donijela tvrdeći kako ta kompanija ne funkcioniše, kao i da se problemi koje ima ne mogu riješiti. Najavljeno je kako će u roku od 30 dana biti formirano samostalno elektroprenosno preduzeće na entitetskom nivou koje će preuzeti i dio imovine sadašnje državne kompanije.

(24si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.