Morat će doći do izmjene ustava BiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izvijestio je Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta o situaciji u BiH i predočio analizu o tome šta se može očekivati, naročito u pogledu novih odgovornosti EU u BiH nakon prestanka rada OHR-a.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Lajčak je dao detaljan izvještaj o napretku koji je ostvarila BiH u ispunjavanju uvjeta i ciljeva za tranziciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU (EUSR), koje je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira u februaru te je istaknuo dva glavna neriješena pitanja, državnu imovinu i Brčko Distrikt.

 

”Političke stranke imaju dijametralne stavove o tome kako da izvrše podjelu imovine između različitih nivoa vlasti. Naš je stav da je potrebno funkcionalno kompromisno rješenje. To znači tamo gdje država mora imati infrastrukturu potrebnu da vrši svoje Ustavom propisane dužnosti. Budući da status Brčko Distrikta nije razriješen u Dejtonskom mirovnom sporazumu, mora postojati način da se u potpunosti provede Sporazum koji je naknadno postignut. Brčko mora imati jasan položaj unutar pravnog okvira BiH“, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Pitanje potrebe ustavnih promjena pokrenuli su i Lajčak i članovi Odbora za vanjsku politiku koji su ponovili da je jasno da će morati doći do izmjena sadašnjeg Ustava u procesu evropskih integracija.

”Iako većina ljudi među svim konstitutivnim narodima u BiH prihvata ovu zemlju kao zajedničku domovinu, još ne postoji konsenzus o tome na koji način bi ova zajednička zemlja trebala biti organizirana. U BiH postoje tri različite i suprotstavljene vizije o prošlosti i budućnosti zemlje. Neizbježno je da će se morati napraviti izvjesne promjene Ustava BiH, ako ništa drugo, onda u kontekstu pristupanja EU”, konstatirao je Lajčak.

Naglasio je da BiH nije tipična zemlja kandidat za članstvo u EU te da ono što u drugim zemljama može predstavljati tehnički zahtjev, u BiH se može lako pretvoriti u ispolitizirano pitanje.

”Dobar primjer za ovo je jedinstveni ekonomski prostor kao jedno od temeljnih načela EU. Njegove prednosti su jednoglasno prihvaćene diljem 27 zemalja članica EU, ali u BiH se to pitanje osporava unutar jedne države. Ovo je jasno nerazumijevanje procesa evropskih integracija. Dok se političke elite konstantno pozivaju na evropske integracije, aktivnosti stranaka nesumnjivo potvrđuju da je za njih ‘nacionalno pitanje’ uvijek ključno pitanje”, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.