“Skandalozno da je Plavšić napisala zahtjev za pomilovanje”

Skandalozno je da je Biljana Plavšić napisala zahtjev za pomilovanje, s obzirom na to da je pomilovana s ‘minornih’ 11 godina kazne za zločine koje je i priznala – masovna protjerivanja, masovna ubojstva, deportacije u konclogore, masovna silovanja, rušenje sela i gradova itd., izjavila je danas za Fenu predsjednica Društva za ugrožene narode u BiH Fadila Memišević, u povodu mogućnosti prijevremenog puštanja na slobodu haške osuđenice Biljane Plavšić.

 

Memišević je podsjetila da je Društvo još u augustu poslalo zahtjev Ministarstvu pravde Kraljevine Švedske da se ne udovolji zahtjevu Biljane Plavšić za pomilovanje.

 

„Jedanaest godina je isuviše malo i to što je ona u životnoj dobi ne amnestira je od izvršenja ove kazne, jer i preživjeli nacisti danas odgovaraju za svoje zločine“, naglasila je Memišević, podsjećajući na izreku da zločin ne zastarijeva.

„Ne treba životna dob da bude kočnica. Smatramo da će i sam Tribunal u ovom slučaju reći ‘ne’. Ona treba da izdrži kaznu od 11 godina, jer je to već njeno pomilovanje“, izjavila je Memišević.

Biljanu Plavšić, bivšu predsjednicu Republike Srpske, Haški sud je osudio na 11 godina zatvora. Dokumentacija sa zahtjevom za njeno pomilovanje upućena je švedskom ministarstvu pravde.

Porodica ove haške osuđenice očekuje da bi se Biljana Plavšić mogla naći na slobodi u septembru. Plavšić je u julu napunila 78 godina i prema švedskim zakonima po starosnom principu ispunjava uvjete za pomilovanje, ali o svemu, nakon eventualne preporuke švedske vlade, odlučuje Sud u Haagu.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.