“Moguća i efikasnija lokalna samouprava”

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) na lokalne izbore u BiH izlazi u 109 općina sa 2.355 kandidata za općinska vijeće i skupštine opština, a u 52 općine ima kandidate za načelnike.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su liste SDP-a multietničke, te da su posebno ponosni na multietnički karakter lista u Banja Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Istaknuo je da su to središta četiri prirodne regije BiH i četiri grada koji simboliziraju sve ono što bi BiH trebala da bude, a još uvijek to nije.

„Na lokalnim izborima želimo da biračima poručimo da se rješava sudbina lokalnih sredina i da se ne dozvoli da vladajuće političke stranke opet pokušaju prevariti birače podizanjem međunacionalnih tenzija i strahova. Pored činjenice da su lokalni izbori, građani trebaju iskoristiti priliku i glasanjem izraziti svoje mišljenje o protekle dvije godine ove vlasti“, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da ovo nisu samo lokalni izbori, „ovo su izbori u kojima građani BiH treba da pošalju i signal vladajućoj šestorki i njihovom upravniku Miroslavu Lajčaku kakvu BiH želimo, odnosno da li želimo da se nastavi ono što se radilo prethodne dvije godine“.

Lagumdžija je prenio poruku SDP-ovih kandidata da će u svim sredinama u kojima dobiju povjerenje građana raditi na isti predani način kao u sredinama u kojima sada imaju načelnike. Dodao je da su općine koje imaju načelnike iz SDP-a ubjedljivo najrazvijenije u BiH.

„Nakon ovih lokalnih izbora želimo da damo jednu novu nadu BiH, ali prije svega da damo nadu, ne nekoj imaginarnoj BiH, nego da damo nadu običnom čovjeku u BiH, da damo nadu svakom čovjeku u ovoj zemlji da se može biti drugačiji i da vlast može biti drugačija. Hoćemo da pokažemo da i svaki načelnik, svaka vlast nije ista“, kazao je Lagumdžija dodajući da su SDP-ovi načelnici pokazali da je moguća i efikasnija lokalna samouprava.

Predsjednik SDP-a je kazao da je njihov slogan ‘za čovjeka’, te da će pokušati u ovih mjesec dana ponovo i pokazati i dokazati da je SDP stranka običnog čovjeka.

„Pozivamo građane da izađu na izbore i da glasaju za čovjeka, da probaju prepoznati u ljudima za koje glasaju čovjeka kojem oni vjeruju i koji može nešto uraditi ne samo za sebe nego i za običnog čovjeka“, kazao je Lagumdžija.

Generalni sekretar SDP-a BiH Nermin Nikšić je, između ostalog, kazao kako je potrebno takmičenje u tome ko je i šta učinio više za svoje građane i zbog toga SDP ima razloga da bude ponosan na ono što su učinili načelnici iz SDP- a u 11 općina.

 

(FENA)

 

 

Press konferencija prijedorskog SDP-a

2. septembra u prostorijama prijedorskog SDP-a održana press konferencija na kojoj su novinari informisani o početku kampanje i predstojećim aktivnostima SDP-a.

 

Prisutne je pozdravio predsjednik SDP BiH Prijedor Behzad Čirkin, koji je za 6.septembar u 16 sati najavio Konvenciju SDP BiH Prijedor u sali Zavoda za izgradnju grada. „Konvencijom ćemo zvanično otpočeti kampanju, predstaviti kandidate sa liste i novi vizuelni identitet SDP-a.“, rekao je Čirkin.

 

Dinko Kulenović, šef Izbornog štaba je rekao da je SDP Prijedor sebi postavio za izborni cilj dva odbornička mjesta u prijedorskoj Skupštini.

 

„Kad smo prije tri mjeseca kreirali Izbornu strategiju, postupili smo oprezno i računali na dva odbornika. Danas s pravom možemo reći da očekujemo i više.“

 

Istog dana kad je Konvencija, 6.septembra, biće svečano otvoren press centar SDP BiH Prijedor koji će biti potpuno operativan i u službi Izbornog štaba i predizbornih aktivnosti.

 

„Poručujemo građanima da će i kancelarija SDP-a biti otvorena svaki dan od 8-18 časova i pozivamo ih da posjete SDP, gdje će u svako doba moći razgovarati sa nekim od kandidata i saznati više o Programu i ciljevima Partije.“ , rekao je Kulenović.

 

Behzad Čirkin jenajavio „da se SDP i dalje neće baviti politikanstvom i praznom pričom. Nakon oktobarskog uspjeha, nas čeka naporan rad. Naša se priča ne završava sa izborima, izborima  dobijamo veliku  obavezu da opravdamo povjerenje birača.“

 

Čelnici SDP-a su se kritički osvrnuli na rad Opštinske izborne komisije, koja je jako loše odradila posao oko imenovanja predsjednika biračkih odbora. Od 25 biračkih mjesta koje je SDP dobio, samo su dvojica aktivista SDP-a imenovana za predsjednike. Ni multietnički kodeks nije ispoštovan, jer je samo 6 ne-Srba od 25 izabrano za predsjednike.

 

Nakon press konferencije SDP BiH Prijedor je uložio prigovor OIK Prijedor, a prigovor će biti upućen i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.