Miroslave, upri prstom!

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i specijalni predstavnik EU krenuo je u još jednu rundu razgovora sa evropskim funkcionerima, kojima će referisati o stanju u BiH, koracima koje domaći lideri rade da bi ispunili uslove i ciljeve za gašenje civilnog upravitelja i vrhovnog tumača Dejtonskog sporazuma.

Iako će, inače, katastrofalno stanje u zemlji kojom namjesnikuje pokušati frizirati, kako bi svoju misiju prikazao što je moguće efikasnijom, Lajčak u Londonu, nakon razgovora sa državnim sekretarom Velike Britanije za vanjske poslove Davidom Millibandom, nije mogao reći kako (nama i njemu s nama) cvjetaju jesenje ruže. I, kao i mnogo puta do sada, za blokadu napretka u euroatlantskim integracijama optužio domaće političare i njihovu – negativnu politiku.

Sastanci političkog rukovodstva, naveo je Lajčak misleći na posljednji (i propali) sastanak šestorice lidera, pozitivan su signal, ali, dodao je visoki predstavnik, trenutna negativna politička klima blokira dalje pomake.

Ne treba biti isuviše optimističan i očekivati da međunarodna zajednica riješi sve naše probleme, kao što ih nije rješavala tokom devedesetih, nijemo posmatrajući kako se pred njenim očima odvija genocid.

Faktički tokom cijelog svog mandata, Miroslav Lajčak neodoljivo podsjeća na birokratiziranog narednika "plavih šljemova", sve se snebivajući količinom mržnje i opstrukcije koju imaju zavađeni bh. nacioni. Ko puca? Svi pucaju, svi krše primirje! Nažalost po Lajčaka, nije tako.

Kao prvo, više je puta ponovljeno i na ovom i na drugim, još važnijim mjestima, da je dejtonska BiH država i međunarodne zajednice, na čiji sporazum su potpise stavili šefovi najutjecajnijih svjetskih država, i diplomatsko – politička logika nevinog posmatrača (Inocent bystander) ne važi za aktivnog učesnika u bh. političkoj zbilji kakav je visoki predstavnik, a kakvi nisu bili vojnici iz kontingenta UN-a.

Zbog toga, jednostavno, ne može se razumjeti Laj­čakova pozicija da, kad je blokirana cjelokupna država, on krivicu preusmjerava isključivo na domaće političke lidere koje okuplja po raznim sijelima očekujući od njih "sa neba padajući" dogovor, usput im svima dijeleći u pet dekagrama jednaku krivicu, nikad ne zaboravivši napomenuti da su lidere odabrali građani. To je, naprosto, nedostojno i prosječnije upućenog građanina BiH, koji pamti nevjerovatno uvredljive packe Sulejmanu Tihiću o zalaganju za vehabijsku Bosnu, optužbe na račun Željka Komšića zbog čestitke za Oluju, kvalifikacije o Federaciji kao bolesnijem dijelu BiH – u političkom i ekonomskom smislu…

Sa druge strane, Miloradu Dodiku Lajčak već dugo vremena nema šta reći, osim valjda kad ga, zajedno sa svim drugim liderima, optužuje za negativnu politiku. Na konkretnim primjerima – ni kritike ni djela na vidiku! Otvoreno Dodikovo negiranje Bosne i Hercegovine, koje pored riječi sadrže i djela koja se mogu podvesti kao antiustavna, antidejtonska, ona koja potpiruju najcrnji secesionistički nacionalizam i nacionalnu mržnju, kod Miroslava Lajčaka ne izazivaju nikakvu želju za reakcijom! Lajčak mora, zbog sebe i nas, imenovati kočničare razvoja BiH. To od njega naprosto zahtijeva njegova funkcija.

No, čini se da, i pored jasnih bonskih ovlasti, precizirano aktivne uloge visokog predstavnika, potrebe za koordinacijom i čvrstinom kakvu, primjerice, Raffi Gregorian kao supervizor ima u Brčkom, Lajčak ipak žudi za pozicijom "plavca", koji nema potrebu da se miješa u svoj posao. I iznad svega poštuje silu, više od svakog zakona. I to je prokleti usud ove države koji će nas pratiti dok god međunarodna zajednica oličena u Miroslavu Lajčaku ne odluči fokus svog interesovanja vratiti na BiH i odlučno kazni sve otvorene neprijatelje države kakvi su Dodik i kompanija oko njega. A svi, ne zaboravimo, imaju rok trajanja.

Faruk Borić
(oslobodjenje.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.