Politicko organiziranje Kozarčana

Politicko organiziranje Kozarčana

Nova građanska inicijativa za Kozarac

Pise: Alosman Husejnović, bosanski list u Skandinaviji: Bosanska posta

Malo je o Kozarcu izgovoreno i napisano, a da već nije poznato. Mali bosanskokrajiški feniks obnove ratom potpuno uništene sredine, bez premca je među povratničkim mjestima manjeg bh entiteta. ‘Najveća mjesna zajednica općine Prijedor’, kako je nerado zovu Kozarčani, taj primat u BiH suvereno drži i dalje s tim da bi obnovi i povratku mogli dodati i napore i borbu Kozarčana u zemlji i iseljeništvu da osiguraju svijetliju političku budućnost tog gradića u općini Prijedor.

NGI za sve

Početkom godine u Kozarcu je formirana Nova građanska inicijativa (NGI), politička partija koja nema ambiciju ići dalje od općinskih atara ali su zato ambiciozni da Kozarčanima ali i Prijedorčanima na oktobarskim lokalnim izborima ponude široki građanski koncept organiziranja u kojem bi bilo mjesta za sve. S tom idejom krenuli su i u bh iseljeništvo, gdje i živi većina članova i simpatizera NGI i u tome su, vjerovatno, jedinstveni. Ako se izuzmu bh. nacionalemisari početkom devedesetih godina prošloga stoljeća iz SDA, SDS i HDZ, teško bismo našli neku bh. političku partiju koja u novije doba pravi ogranke u iseljeništvu i pokušava pridobiti glasače daleko od rodne grude.

Znajući šta hoće, grupa Kozarčana, okupljena oko Satka Mujagića, Ferida, Mehmedagića  i još nekoliko volontera u Holandiji, posljednjeg vikenda prije početka godišnjih odmora i puta za Bosnu i Hercegovinu, organizirali su pravi politički skup, uz roštilj, na izletištu Spaarnwoude pored Amsterdama.  Oko pedesetak prisutnih izabrali su osam članova Glavnog odbora stranke za zemlje Benelux-a, koordinatora te dva zamjenika.

Razlog formiranja NGI je nezadovoljstvo dosadašnjim pristupom općinskih, uglavnom srpskih, vlasti prema cjelokupnoj povratničkoj populaciji, te dosadašnjim načinom rada tzv. probosanskih stranaka u općtini Prijedor. Kozarčani na ovaj način žele da trenutnu lošu situaciju direktno i aktivno mijenjaju, rekao je za Bosansku poštu Satko Mujagić, jedan od idejnih suoosnivača NGI, koji živi u Holandiji.

Slogan NGI je: ‘Svoji na svome’ i zasad ima 250 aktivnih članova, od kojih veliki broj u Chicagu i drugim zemljama svijeta.
NGI prerasta u jednu vrstu pokreta koji već danas okuplja simpatizere stranke u 7 zemalja svijeta, kao i ljude različitih životnih doba, spola, obrazovanja, vjera i nacija.

Do sada je formiran radni odbor u Chicagu te ogranak za Benelux, a stranka ima članove i simpatizere u Kanadi, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. U stranku su već danas aktivno uključeni i stanovnici Prijedora, Ljubije, te ostalih okolnih mjesta. Ova veza matice i dijaspore, kao i sama ideja za osnivanje lokalne stranke, nastala je na stranici www.kozarac.ba –ističe Mujagić, u Holandiji uposlen kao pravni savjetnik pri Ministarstvu pravde.

Do prijave za izbore NGI je ponajviše radio na registraciji birača, s obzirom na inače slab odziv građana BiH ranije po ovom pitanju.

Cilj dva poslanička mjesta

Najviše je urađeno u Njemačkoj, Švicarskoj i SAD tako da se nadamo da će odziv birača bar biti udvostručen u odnosu na prošle izbore kada je glasalo samo 888 ljudi iz dijaspore, kaže Mujagić koji kaze da je plan NGI osvojiti dva poslanička mjesta (od 32), iako priželjkuje i više. Za kraj je istakao nekoliko bitnih detalja na koje su u NGI ponosni.

Medju clanovima stranke su zastupljeni i Srbi, a među simpatizerima iz dijaspore i Ukrajinci. Mi smo građanska i patriotska stranka i kao takva ona je otvorena za sve građane Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovo porijeklo. NGI je opredjeljena da popravi životnu situaciju povratničkih mjesta, međutim nije joj cilj da pri tome diskriminira ili zapostavlja bilo koga drugog, pa tako ni prijedorske Srbe. Naprotiv, ova stranka želi da vrati duh tolerancije i suživota u ovu općinu koja broji preko 3200 civilnih žrtava, 3 logora smrti i desetine hiljada prognanih iz 1992. godine, rekao nam je na kraju razgovora Satko Mujagić.

Zbog kašnjenja s prijavom kandidata za načelnika, (Teufik Kulašić), NGI na izbore izlazi samo s listom za općinski parlament i ne kriju optimizam.

Glavni odbor NGI za Benelux izabran na skupu kod Amsterdama čine: Enisa Karagić, koordinator, Hasan Hadžić, Amir Oklopčić, Arijana Denić – blagajnik, Ferid Mehmedagić, Elvira Kapo, Midhet Fazlić, Hamdija Draganović i Sakib Crnić. Odbor ima i dva savjetnika, Jasminu Crnić i Satka Mujagića.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.