CIK upozorava na jezik mržnje

Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) upozorila je danas sve političke subjekte koji će učestvovati na lokalnim izborima 5. oktobra na zakonsku zabranu korištenja jezika koji bi mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mrženje.

Predsjednik CIKBiH Suad Arnautović je na konferenciji za novinare u Sarajevu poručio da u tim slučajevima CIKBiH ima pravo da izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM, ukloni ime kandidata s liste ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od ovih sankcija biti primijenjena zavisi od težine prekršaja i njegove učestalosti.

 

Konferencija za novinare sazvana je dva dana pred službeni početak predizborne kampanje, tokom koje politički subjekti na zakonom utvrđeni način mogu birače i javnost upoznati o svojim programima i kandidatima.

U vezi s korištenjem “jezika mržnje” Arnautović je pojasnio da je zakonom precizno utvrđeno šta je zabranjeno kandidatima, pristalicama i drugim angažiranim u izbornom procesu. Ako se pojavi neki takav slučaj, CIKBiH će razmotriti na osnovu činjenične dokumentacije i staviti ga u kontekst zakona. Odluka CIK-a ovisit će od stanja u spisu.

Član CIKBiH Branko Petrić je rekao da su oštre sankcije za jezik mržnje dobro djelovale i preventivno, tako da se takvi slučajevi ne javljaju kao ranije.

Primjenom ove odredbe CIKBiH neće sputavati predizbornu kampanju, nego će se usmjeriti na ekstremne slučajeve i biti efikasan u njihovom rješavanju, kazao je Petrić.

On je, također, naglasio da na ovim izborima CIKBiH prvi put ima pravo da nadgleda rad svih zaposlenih u izbornoj administraciji te da postoji 18 zakonom predviđenih slučajeva u kojima CIKBiH može izreći novčanu kaznu, suspenziju ili zabranu rada u izbornoj administraciji. To će, smatra Petrić, doprinijeti da ovi izbori budu na višem nivou demokratičnosti.

Bilo je dosta riječi i o slučaju 2.048 građana iz Posavine koji žive u Hrvatskoj, a koji se nisu mogli upisati u birački spisak. 

U vezi s tim, na narednoj sjednici CIK-a na dnevni red bit će uvršten zahtjev NHI-HSS za razmatranje njihovih podnesaka. Kao i na sjednici na kojoj je donesena ova odluka, izdvojeno mišljenje je imao član CIK-a Stjepan Mikić, koji smatra da ovi ljudi nisu krivi za nastalu situaciju te da postoje zakonske mogućnosti da se problem riješi.

Predsjednik CIK-a Arnautović je istaknuo da u ovom slučaju nikome nije ukinuto pravo glasa, nego je odbijen zahtjev za glasanje putem pošte jer se ustanovilo da nemaju validan dokaz o državljanstvu BiH. Jedno od rješenja, smatra on, bilo bi da ovi građani porijeklom iz Dervente i Bosanskog Broda, a koji do sada nisu bili u biračkom spisku, izvade CIPS dokumenta i da se organizira njihov dolazak u te općine na dan izbora.

Arnautović je kazao da ovo nije prvi put da se putem CIKBiH prelamaju neriješeni problemi u državi te da su se članovi CIK-a prvi put suočili sa situacijom da su izloženi velikim političkim pritiscima zato što primjenjuju zakon. 

Dodao je da su državni organi poduzeli neke korake ka rješavanju ovog problema, a posebno je istaknuo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Ukupan broj birača upisanih u centralni izborni spisak je 3.024.127. Od toga je 2.966.997 redovnih, 5.002 birača koji glasaju lično, 18.450 koji glasaju u odsustvu i 33.678 birača registriranih za glasanje putem pošte.

Od ukupnog broja birača, muškaraca je 1.153.836, a žena 1.510.127.

Na izborima učestvuje 280 političkih subjekata – 72 političke partije, 41 koalicija, 147 nezavisnih kandidata i 20 listi nezavisnih kandidata. Na izborima se bira 3.186 redovnih mandata u općinskim vijećima/skupštinama općina i 37 mandata za predstavnike nacionalnih manjina. Bira se 139 općinskih načelnika i gradonačelnik Banje Luke.

Za potrebe izbora formirano je 4.985 biračkih mjesta, od čega 4.709 redovnih, 147 za odsustvo i 129 za lično.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.