Veličanje ratnih zločinaca na Manjači

I ove godine je u Stričićima, na Manjači, rodnom selu Petra Kočića, održan “Kočićev zbor”, tradicionalna manifestacija obilježavanja piščeve smrti.

Hiljade posjetilaca iz BiH i regiona okupilo se na Zmijanju, kako zbog “kulturno-umjertničkog” programa, tako i zbog glavne atrakcije – borbe bakova. Ustvari, sve je ličilo na godišnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta.

 

Najmlađa publika se zabavljala na ringišpilu i jeftinoj tomboli, na kojoj je glavna nagrada bio “međed sa tri noge”. Oni stariji su uživali u takmičenju u drevnim vještinama poput kamena s ramena, skoka u dalj, bacanja štapa i penjanja uz banderu.  

Okrijepljenje se nudilo u vidu vruće janjetine i, naravno, hladnog piva. Bilo je tu i nešto žešćih pića, a sve se nudilo u nadasve originalnim bocama. Naime, piće se služilo u ručno izrađenim, i za ovu priliku specijalno ukrašenim bocama.

Flaše od tri decilitra, pola litre ili litar nosile su slike novijih “srpskih junaka”. Najviše je bilo onih sa likom Radovana Karadžića, i iz predratnog, a iz života koji je Radovan živio kao Dragan Dabić. No, da bi se upotpunila raznovrsnost ponude, moglo se piti i iz flaša koje su resili likovi Ratka Mladića i Vojislava Šešelja, kao i inih pravoslavnih svetaca.

Naravno, niko od pripadnika MUP-a RS nije reagirao na otvoreno propagiranje i veličanje ratnih zločinaca.  
 
Muzičku podlogu ovom happeningu davali su hitovi Baje Malog Knindže, poput onog “Duni vjetre malo preko jetre”.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.