U petak počinje predizborna kampanja

Sutra, 5. septembra tekuće godine formalno počinje predizborna kampanja za lokalne izbore zakazane za 5. oktobar. Ukupan broj birača u Centralnom biračkom spisku je 3.240.127.

Centralna izborna komisija jučer je upoznala javnost sa pravilima ponašanja političara u izbornoj kampanji. Posebno je skrenuta pažnja na korištenje jezika mržnje, navođenje na ili podsticanje nasilja i širenje mržnje, te je isto strogo zabranjeno.

 

Kazna za te slučajeve varira od novčanih kazni čak i do 10.000 KM, uklanjanja kandidata s liste pa sve do poništenja ovjere političkog subjekta.

Također, od sutra ACIPS će početi sa nadgledanjem predizbornih aktivnosti vodećih političkih stranaka koje učestvuju na lokalnim izborima 2008. godine. Dnevno će se pratiti javni istupi predstavnika/ca 12 političkih stranaka: SDA, S ZA BIH, BPS, SDS, SNSD, PDP, HDZ, HDZ 90, HSP, SDP, Naša stranka, NS RZB u printanim i elektronskim medijima.

Cilj projekta je analizirati koliko se političari u svojim javnim istupima tokom kampanje bave stvarnim problemima i potrebama građana, a koliko se bave retorikom i ispraznim pričama. Neki od problema na koje će se obratiti pažnja su: radna mjesta, mladi, obrazovanje, zdravstvo, siromaštvo, javni prijevoz, zaštita okoliša i drugo.

(Sarajevo-x)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.