Ramazanska poruka glavnog imama MIZ Kozarac

“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas da biste se grijeha klonili.“ (Al-Bekara, 183)

“I to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.” (El-Bekare: 184)

Braćo i sestre!

Uoči ramazana Muhammed a.s. je uputio poruku koju želim da vam ovim povodom djelimično prenesem.

Rekao je Muhammed a.s.:

”O ljudi! Stigao vam je veliki blagoslovljeni mjesec u kome ima jedna noć koja je bolja od hiljadu drugih mjeseci (u kojima nema te noći). Postiti ovaj mjesec je obligatna dužnost (farz), a klanjati preko obaveze (teraviju) u toku njegovih noći je dobrovoljni ibadet. Onaj ko se Allahu približi dobrim djelom u toku ovog mjeseca isto je kao da je izvršio farz izvan ramazana, a onaj ko izvrši farz u ramazanu je kao onaj koji obavi  sedamdeset farzova izvan ramazana. Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec kad se posjećuju siromašni, bolesni i potrebni s ciljem da im se olakša njihova nevolja. To je mjesec u kome se hrana, opskrba i zarada iskrenog muslimana povećava. Muslimana u njemu prati veći Allahov blagoslov. Onaj ko druge pozove sebi na iftar biće mu oprošteni grijesi i biće spašen od Džehennema…”

Nema potrebe ništa na ovo dodavati. Samo još želim reći; Blago li se onom ko ga iskoristi i kome on ne prođe u nemaru i griješenju!

Pozivam vas da svi proučite sljedeću dovu:

Allahu Svemogući, neka ramazanski ibadeti osnaže u  nama volju za istinom, pravdom i pomirenjem. Osposobi nas da volimo svoga brata i da mu oprostimo ako je prema nama grijeh počinio. I obdari nas, Bože, snagom da od svoga brata oprost tražimo ako smo mi prema njemu pogriješili.

Allahu Sveznajući, pouči nas da vidimo dobro koje je ispred nas a ne zlo koje je iza nas. Nauči nas da govorimo lijepe riječi jedni drugima. Uputi nas, Bože, da nađemo otvoreni put do srca našega brata. Pokaži nam, Bože, znak Tvoje milosti koja će nas voditi do milosti našega brata.

Allahu Plemeniti, daj da iz tvrdih srca naših poteče bratska ljubav kao što daješ da iz tvrdog kamena voda teče. Osvjetli, Bože, naš um mudršću koja će nas voditi do hrabrog i istinskog pomirenja. Jer mi znamo da si Ti zadovoljan da živimo u slozi i ljubavi. Ti nisi zadovoljan da živimo u mržnji i zavađi.

Allahu Milostivi, obaspi nas bereketom Tvoje milosti, Tvoje upute i Tvojeg oprosta kojeg si obećao onima koji se raduju u ibadetima mjeseca ramazana.

Amin!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.