Karadžić se nije htio izjasniti o krivici

Haški optuženik i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas se drugi put pojavio pred predpretresnim sudijom Haškog tribunala kako bi se izjasnio o krivici za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH za koje je optužen.

Karadžić, koji se u sudnici Tribunala u Hagu pojavio bez advokata, na pitanje o krivici za genocid i za sve ostale tačke optužnice izjavio: “Neću se izjasniti u skladu sa svojim stavom prema ovom sudu.”

 

Sudija je, prema pravilniku Suda, upisao da se Karadžić izjasnio da nije kriv.

Optuženi se ni na prethodnom pojavljivanju pred Sudom 31. jula nije izjasnio o krivici, a do početka suđenja u ovom slučaju moglo bi proći više mjeseci, potvrdila je glasnogovornica Haškog suda.

Optužnica podignuta protiv Karadžića ima 27 stranica. Optužen je po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti po ukupno 11 tačaka – dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti, jednu za tešku povredu Ženevskih konvencija iz 1949. i tri za kršenje zakona i običaja ratovanja koje se odnose na etničko čišćenje.

Haški sud je 22. augusta imenovao troje sudaca predraspravnog vijeća koji će pripremiti suđenje bivšem ratnom vođi bosanskih Srba, pa su tako Patric Robinson s Jamajke, Ian Bonomy iz Velike Britanije i sutkinja Michelle Picard iz Francuske zaduženi samo za predraspravni postupak.

Nakon 13 godina provedenih u bijegu, Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu a Sudu je izručen 30. jula.

Haški tribunal je prvu optužnicu protiv lidera bosanskih Srba podigao 25. jula 1995. godine. Bila je to zajednička optužnica koja je uključivala i generala bivše vojske RS-a Ratka Mladića i imala je 16 tačaka. Jedna od njih ticala se genocida, a tri su bile za zločine protiv čovječnosti. Kasnije je ovaj sudski postupak razdvojen.

 

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.