“Nije Republika Srpska samo Dodikova…”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić otvoreno i bez dlake na jeziku kaže da država BiH nema šansu da krene naprijed ako na sljedećim izborima pobijede isti političari, koji su trenutno na vlasti. On smatra da u naredne dvije, tri godine neće doći do ustavnih promjena.

Komšić u razgovoru za list “San” dodaje da nije ušao ni u kakav rat sa Harisom Silajdžićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH nakon žestokih prepiski u vezi zastupljenosti Hrvata u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

 

– Kako Predsjedništvo BiH funkcioniše u situaciji kada član Predsjedništva Nebojša Radmanović u vrijeme sjednica vodi predizbornu kampanju i po gradovima RS promoviše kandidate SNSD-a za načelnike na predstojećim oktobarskim izborima?

Predsjedništvo BiH funkcioniše na uobičajen način. A posebno je pitanje šta je to uobičajen način funkcionisanja Predsjedništva!? Jedino što bi moglo uticati na naš rad i redovno održavanje sjednica i donošenje odluka jesu obaveze predsjedavajućeg Harisa Silajdžića u smislu da će veći dio septembra provesti van BiH, zbog putovanja i obaveza koje ima upravo kao predsjedavajući. Predizborno vrijeme i aktivnosti neće, u tom smislu, uticati na rad Predsjedništva. Drugi, suštinski problemi postoje u funkcionisanju ove institucije.

– Na šta mislite?

Od toga da je poprilično besmisleno da postoje tri člana Predsjedništva, umjesto jednog predsjednika kao u “normalnim državama”, pa do načina izbora članova Predsjedništva i tako dalje. Ali, to nije vezano za vaše pitanje. Što se tiče angažmana gospodina Radmanovića u predizbornoj kampanji svoje stranke, u tome ne vidim nikakav problem. On je, istovremeno, član SNSD-a i član rukovodstva svoje stranke i mislim da je njegov angažman po tom pitanju sasvim očekivan i normalan. A poznavajući ga, ipak mislim, da taj njegov stranački i predizborni angažman neće biti prioritetan o odnosu na njegov rad u Predsjedništvu BiH. Sve drugo bi, za mene, bilo neprijatno iznenađenje.

– Jeste li ušli u otvoreni rat sa predsjedavajućim Silajdžićem time što ste mu rekli da se iza montiranja nacionalnih brojki u Ministarstvu vanjskih poslova BiH krije opasna igra sa majorizacijom?

Nisam ušao ni u kakav rat sa Silajdžićem. Mislim da, bar od onog trenutka kada mi je 2006. godine u predizbornoj kampanji na televiziji, pred čitavom nacijom, rekao da ja nemam moralnog prava, vjerovatno je mislio na moje učešće u Armiji BiH i na to da sam dobitnik “zlatnog ljiljana”, biti član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, znam sa kim i kakvim načinom političkog razmišljanja “imam posla”. Osnovna razlika između njegovog i mog viđenja BiH, razmišljanja, poimanja, osjećanja je što on misli da meni ili da to prenesemo na kolektivitite – Hrvatima, Srbima, ostalima, bilo kome, može da nešto daje u BiH. Ja opet mislim da to, Hrvatima, Bošnjacima, Srbima, ostalima, nacionalnim manjinama ili na kraju meni kao pojedincu, ili bilo kojem pojedincu u našoj zemlji BiH, prirodno pripada. Ne može Haris Silajdžić biti veći Bosanac i Hercegovac od mene. On misli da može, a da ja ili slični meni, trebamo, tako reći, da se dokazujemo. E, to neće ići. Ovo je moja zemlja, druge nemam i volim je isto, ako ne i više od Silajdžića i drugih silajdžića! Napokon, svi su moji i sve je moje u Bosni i Hercegovini, nemam ništa van BiH i spreman sam krvavo da se borim i za BiH i za svoje.

– Zašto MVP?

Meni izgleda, ako u MVP BiH, ali i u svakoj državnoj instituciji, od sedam (plus jedan) rukovodećih funkcija, ponavljam govorim o rukovodećim funkcijama da bi me shvatili svi oni koji to “neće da shvate”, nije normalno da zastupljenost Hrvata bude jedan čovjek. Svakako, isto važi i za Bošnjake i Srbe u bilo kojoj državnoj instituciji. Silajdžiću je to normalno, meni nije, to je razlika. Isto kao što tvrdim da ono što se zove RS ne pripada samo Miloradu Dodiku, tako tvrdim da ono što se zove Sarajevo, BiH ili bilo koji dio BiH ne pripada samo Silajdžiću nego i meni, između ostalog. Isto važi i za Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i za Božu Ljubića i Dragana Čovića… Bože moj, zar je to tako teško razumjeti?!

– Jeste li, interesujući se za nacionalnu zastupljenost Hrvata u MIP-u, preko noći postali “veliki Hrvat” ili ne možete podnijeti poteze nacionalista oko sebe?

Da bih vam odgovorio na ovo pitanje citiraću jednog velikog čovjeka prije svega, onda slučajno ili Božijom voljom ili vlastitim izborom Bosanca i Hercegovca, slučajno ili Božijom voljom Hrvata i namjerno fratra, fra Petra Anđelovića, koji je na pitanje šta je on “najviše”: Bosanac i Hercegovac, Hrvat, ili fratar, odgovorio da je on najviše ono što mu u tom trenutku najviše napadaš! Nemam ja ambicija da budem “veliki Hrvat”, ali neću da me bilo ko, sa svojim statistikama, pravi “velikom budalom”! Nadam se da sam bio jasan!? I još jedno, nema te politike, nema tih izbora, nema tih para, popularnosti, slave, časti, zbog kojih bih ja odustao od ovoga. Ova zemlja mora i biće normalna zemlja, zemlja koju će većina njenih državljana voljeti i poštovati i koji će biti ponosni kada vide njenu zastavu i čuju njenu himnu, makar i bez riječi!

– Ima li država šanse da krene naprijed i da se “izvuče” ako i na sljedećim izborima pobijede ovi isti političari?

Nema!!!

– Nedavni sastanak predsjednika stranaka vladajuće šestorke protekao je bez ikakvih konkretnih dogovora i ako je suditi prema raspoloženju u tim stranakama, ustavne promjene su sve dalje. Mislite li da će, zaista, kako tvrde, započeti ozbiljne razgovore o ustavnim promjenama nakon lokalnih izbora?

Mislim da od ustavnih promjena nema ništa, još najmanje, naredne dvije, tri godine. Još ćemo mi da žalimo za “aprilskim paketom” amandmana na Ustav BiH!

– Ima li naznaka kada bi mogla biti održana sjednica Međudržavnog vijeća sa Srbijom?

Postoji generalna saglasnost Predsjedništva BiH da se krene u organizaciju održavanja Međudržavnog vijeća sa Srbijom. Bar smo tako sva trojica rekli. Na MVP BiH je, sada, tehnički dio organizacije tog susreta. Sjednica bi trebala da se održi u Srbiji, ali moram priznati da mi nije poznato da li je MVP BiH pokrenulo bilo kakvu aktivnost oko toga. Bar da se sazna mišljenje srbijanske strane vezano za održavanje iste.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.