Karadžić uplašen što ga nazivaju evropskim Bin Ladenom

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, zatražio je od Haškog tribunala da obustavi postupak protiv njega, tvrdeći da je proces “nemoguć” zato što su mu uskraćena prava i zbog toga što mu SAD i NATO prijete fizičkom i “sudskom likvidacijom”.

Ponavljajući da je sa SAD i njihovim izaslanikom Ričardom Holbrukom (Richard Hoolbrooke) 1996. imao sporazum da se povuče iz javnog života, a Holbruk mu je zauzvrat garantovao da neće biti uhapšen, Karadžić u večeras objavljenom podnesku tvrdi da su SAD namjerile da ga “likvidiraju” zbog “nespremnosti da ispune obaveze koje su preuzele”.

Istovremeno, kako tvrdi Karadžić, SAD su mu nametnule “zabranu odbrane u javnosti od sistematske demonizacije”, te preduzele “zaplašivanje optuženog”.

“Ne odustajem od zahtjeva da se utvrdi da li je postojao taj sporazum i da li su njegovo izigravanje i prevara koju su izveli američki učesnici u sporazumu, stvorili situaciju za kontinuirane pokušaje moje fizičke likvidacije”, piše Karadžić u podnesku sudskom vijeću.

Napominjući da postoji mogućnost za njegovu likvidaciju i u pritvoru Tribunala, on traži da se utvrdi “da li su postojale i da li i dalje postoje namjere NATO, SAD i drugih članica tog saveza da budem likvidiran”.

“Pored već navedenog u ranijem podnesku, postoje medijski izvještaji o prijedlozima američkog predsjednika B. Klintona francuskom predsjedniku Ž. Širaku za moju likvidaciju, i ti navodi nisu nikad demantovani.

Takođe, kada mi bude dopušteno da neopmetano primam dokazne materijale od svojih pravnih savjetnika, podnijeću neoboriv dokaz o čvrstim namjerama NATO saveza… da budem likvidiran. Dokaz dolazi od osobe sa velikim kredibilitetom pred ovim Tribunalom”, navodi Karadžić.

Optuženi zatim podvlači da ga “više brine mogućnost ‘sudske likvidacije’ koja bi za članice NATO saveza bila elegantnija i sa manje rizika”.

Prema Karadžiću, “sudsku likvidaciju”, između ostalog, omogućava: mijenjanje pravila Tribunala “kad god to nekome zatreba”; “suđenja po hibridnom, bastardnom pravosudnom sistemu”; “sastav sudskih vijeća u kojima značajnu ulogu igraju sudije iz zemalja NATO”, a “uz upadljivo i prkosno odsustvo sudija iz pravoslavnih zemalja, slovenskih zemalja i zemalja slobodnog svijeta”.

Pravični proces, naglašava Karadžić, nije moguć i zbog toga što je on “sistematski, uporno i sveobuhvatno demonizovan”, čemu se nije suprotstavljao, “poštujući sporazum sa SAD”.

“Ta demonizacija ima ogroman uticaj na moj položaj… u ovoj pravnoj stvari do te mjere da niko na svijetu ne vjeruje u mogućnost oslobađajuće presude, bez obzira na dokaze koje bih iznio. Time je zauvijek uništena osnova za pravedno suđenje pred međunarodnim sudovima, pretpostavka nevinosti je derogirana i svedena na smijuriju, a moja prava nepopravivo oštećena”, tvrdi Karadžić.

U podnesku, Karadžić optužuje predstavnike SAD, Tribunala i Tužilaštva da su “zastrašivali” njega, “svakoga ko bi imao da nešto kaže u prilog optuženom”, a samim tim i potencijalne svjedoke odbrane.

Kao primjer “zastrašivanja”, Karadžić navodi izjave da mu je “obezbijeđena kazna doživotnog zatvora, uz žaljenje što ne postoji smrtna kazna koju bih svakako dobio kao ‘evropski Bin Laden’ “.

“U zastrašivanju su učestvovali i glavni tužioci Tribunala i članovi State Departmenta, posebno oni bliski demokratskoj administraciji i samom Holbruku i gospođi Olbrajt, pa čak i najviši članovi sudskog dijela Tribunala, sudije i predsjednici Tribunala”, tvrdi Karadžić.

“Tražim da se utvrdi činjenice na koje ukazujem ovim i drugim preliminarnim podnescima, i da se slučaj protiv mene odbaci iz razloga navedenih u ovim i drugim podnescima”, zaključuje Karadžić.

(Onasa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.