Krajem mjeseca počinje prisluškivanje bh. građana

Sistem za prisluškivanje telefonskih razgovora, presretanje SMS-poruka i elektronske pošta, koji će koristiti Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), mogao bi biti u funkciji do kraja ovog mjeseca – potvrdio je predsjednik Uprave Hrvatskih telekomunikacija (HT) Mostar Stipe Prlić.

-Mogu reći da je HT Mostar uradio sve što smo dogovorili s Ministarstvom bezbjednosti BiH, a poznato je da se sistem prisluškivanja uvodi kako bi se poboljšala sigurnost, odnosno preventivno moglo djelovati protiv terorizma, privredne i narkomafije, te počinilaca drugih vrsta kriminala, rekao je Prlić.

 

On je istakao da je ovaj sistem već instalisan u BH telekomu, Eronetu i M:telu.

Prlić je rekao novinarima da obični ljudi nemaju razloga da strahuju od prisluškivanja, jer će se to odnositi na lica koja su povezana sa kriminalom.

Po njemu, kad je riječ o prisluškivanju, sve “konce u rukama” će imati Ministarstvo bezbjednosti, tako da zaposleni u telekom-operaterima neće ni znati koga prisluškuju.

Opremu za sistem prisluškivanja bezbjednosnim službama u BiH donirala je Evropska komisija i Velika Britanija, a kada sistem postane i službeno operativan, omogućiće ovlaštenim službama da prisluškuju sve telefonske pozive, nadziru SMS-poruke i elektronsku poštu kao dio borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma.

(Srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.