Raff Gregorian vrši pritisak na tužioce u BiH

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik optužio je danas prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffi Gregoriana da je izvršio pritisak na tužioce u BiH kako bi oni dali nalog Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da istražuje izgradnju zgrade Vlade RS-a, RTV doma, te privatizaciju “Telekoma Srpske“.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je „sve već upakovano protiv njega“, te da je Gregorian taj pritisak izvršio preko sudija i tužilaca stranaca koji su zastupljeni u Tužilaštvu BiH, odnosno Sudu.

 

On tvrdi da je se sve to dešava kako bi se „problemi i politički i ekonomski u Federaciji BiH prebacili u RS“.

Naveo je da je RS stabilna i ekonomski napredna, a da se „Gregorian i takvi kao on žele da obračunaju sa ljudima iz RS po principu kako su se to obračunavali sa Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem, Mirkom Šarovićem“.

Dodik još navodi da ima „informaciju iz Tužilaštva BiH da je sve to tako i da Gregorian vrši dnevni pritisak na tužioce da se pokrene istraga, te da su tu radi o zloupotrebi, jer državno tužilaštvo nije nadležno za spomenuta pitanja, već tužilaštvo RS-a“.

On je, komentarišući krivičnu prijavu koju je danas protiv njega i još trojice funkcionera podnio SDS zbog sumnje da su zloupotrebljena sredstva iz entitetskog budžeta prilikom izgradnje puteva u Srebrenici, kazao da nema osnova za tu prijavu, te da ona ima samo dnevnopolitički karakter pred lokalne izbore.

Dodik tvrdi da Okružno tužilaštvo Banja Luka neće ni pokrenuti postupak po SDS-ovoj prijavi, ne zato što, kako kaže, on ima uticaj na pravosuđe, već zato što nema elemenata za tužbu.

Komentarišući popis stanovništav u BiH, Dodik je ponovio da je potrebno da se u tom postupku provede izjašnjavanje i o nacionalnom pripadništvu, kako se „ne bi nakon popisa reklo da u BiH žive samo Bosanci“.

RS će sama, ponovio je, provesti popis 2011. godine, ukoliko političari iz FBiH ne prihvate da se u popisu, koji bi se proveo u cijeloj BiH, uključi i izjašnjavanje o nacionalnom pripadništvu.

„Već danas smo imali operativne sastanke vezano za našu pripremu da u RS izvršimo popis 2011. godine“, kazao je entitetski premijer.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.