Kozarac.ba

Nismo ni mislili da će se išta dogovoriti

Razgovori lidera šest vladajućih stranaka održanih danas u sjedištu kompanija ASA holding u Sarajevu, kojima je prisustvovao i visoki predstavnik Miroslav Lajčak, nisu rezultirati velikim dogovorima, izjavio je na konferenciji za novinare po završetku razgovora njihov domaćin, predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tihić je pročitao zajedničko saopćenje koje su učesnici dogovorili konsenzusom, prema kojem je dogovoreno da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić dostavi informaciju koji konkretni uvjeti iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) nisu ispunjeni i u čemu je problem.

 

– Nije postignut konsenzus o popisu stanovništva. Konsenzusa nema ni u vezi sa prijedlogom da se popis vrši bez etničkih kategorija, naveo je Tihić.

Konsenzus nije postignut ni u vezi sa rješavanjem pitanja državne imovine i statusa Brčko Distrikta, što su ciljevi Vijeća za implementaciju mira za transformaciju OHR-a.

Tihić je naveo da je dogovoreno da sve stranke dostave pravna mišljenja u pogledu donošenja zakona državnoj imovini.

Učesnici razgovora su saglasni o potrebi razgovora o ustavnoj reformi, ali nije bilo konsenzusa niti o načinu na koji treba raditi niti o sadržaju ustavne reforme.

Dogovoreno je da se ovo pitanje stavi na dnevni red nakon lokalnih izbora u oktobru.

Saglasnosti nije bilo ni u vezi sa donošenjem državnog zakona o zabrani negiranja genocida.

Na kraju, kazao je Tihić, dogovoreno je da se naredni sastanak održi do polovine oktobra, a domaćin će biti predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je izjavio da se danas više razgovaralo nego dogovaralo, ali da su razgovori bili korektni i konkretni.

On je posebno istaknuo napredak vezan za proces evropskih integracija, odnosno želju učesnika da predstojeći izvještaj Evropske komisije o napretku BiH bude bolji od prethodnih.

Lajčak smatra da ovakvi sastanci nisu dezavuiranje državnih institucija BiH, jer je njihov cilj da institucije funkcioniraju brže i efikasnije.

I u Evropi je praksa da se stranački lideri dogovaraju o strateškim pitanjima kako bi institucije imale jasnije instrukcije.

Kada je u pitanju popis stanovništva, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji je bio u delegaciji SNSD-a, kazao je da je Vijeće ministara u više navrata pokušavalo naći zajednički stav o popisu, ali da dogovor nije postignut. Kada stranački lideri postignu sporazum, Vijeće ministara će učiniti sve da uradi svoj dio posla.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je ponovio stav da Republika Srpska ne može biti negirana u bilo kojem dogovoru, ali da danas nije ni bilo takvih pokušaja.

Dodik insistira da se popis stanovništva mora provesti u cjelosti, odnosno on ne prihvata dogovor bez izjašnjavanja o nacionalnim i vjerskim pitanjima. On za pitanje Brčko Distrikta smatra da se mora riješiti zakonom, dok se ustavnoj reformi treba pristupiti u smirenoj atmosferi nakon izbora.

U vezi za zakonom o zabrani negiranja genocida, Dodik kaže da je potrebno definirati sve takve zločine iz prošlosti, kao što je Jasenovac. On ne negira genocid u Srebrenici, ali smatra da je svaka politizacija neprihvatljiva.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je istaknuo u vezi sa popisom stanovništva da norme Populacijskog fonda UN-a imaju osam obaveznih rubrika, ali da među njima nisu etno-kulturalna obilježja. Zato postavlja pitanje čemu treba dati težište.
Ako se težište stavlja na nacionalna pitanja, onda se vraćamo u prošlost, smatra on.
Za Silajdžića nema ništa sporno u pitanju državne imovine. BiH je pravna nasljednica bivše SFRJ, dok entiteti nemaju te pravne preduvjete.

– Entiteti imaju određene nadležnosti, ali to ne znači da imaju pravo na vlasništvo, ocijenio je on.
Na kraju je konstatirao da kod mnogih spornih pitanja postoje divergentni koncepti koje će biti jako teško približiti.

I visoki predstavnik Lajčak je istaknuo da bi za BiH bilo porazno ako ne bude popisa 2011. godine, jer će ga biti u skoro svim evropskim zemljama. Bez toga BiH ne bi mogla dati adekvatne podatke Evropskoj uniji niti bi mogla ući u svjetsku bazu podataka.
Međutim, etničko i vjersko izjašnjavanje nije zahtjev EU.

– Polovina članica Vijeća Evrope ni ne traži odgovore na ta pitanja, kazao je on. Lajčak je dalje naveo da je međunarodna zajednica imala niz sastanaka o pitanju popisa te da je pripremila mišljenje po kojem, s obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, predlaže da se popis fokusira na ekonomska i socijalna pitanja.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović je ocijenio da se bez ustavnih reformi nijedno pitanje o kojem se danas raspravljalo ne može riješiti. Prema njegovom mišljenju, ovakva BiH, sa dva entiteta, nema šansu za prijem u Evropsku uniju zbog previše blokada koje postoje.
Lider HDZ1990 Božo Ljubić je od današnjeg sastanka očekivao više, ali je ipak istaknuo da je u nekim pitanjima došlo do približavanja stavova, dok su o drugim stajališta jasno rečena.

Za popis stanovništva Ljubić smatra da osim ekonomskih i socijalnih pitanja on nema smisla sve dok je na snazi postojeći Ustav.

 

(FENA)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.