Nismo ni mislili da će se išta dogovoriti

Razgovori lidera šest vladajućih stranaka održanih danas u sjedištu kompanija ASA holding u Sarajevu, kojima je prisustvovao i visoki predstavnik Miroslav Lajčak, nisu rezultirati velikim dogovorima, izjavio je na konferenciji za novinare po završetku razgovora njihov domaćin, predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tihić je pročitao zajedničko saopćenje koje su učesnici dogovorili konsenzusom, prema kojem je dogovoreno da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić dostavi informaciju koji konkretni uvjeti iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) nisu ispunjeni i u čemu je problem.

 

– Nije postignut konsenzus o popisu stanovništva. Konsenzusa nema ni u vezi sa prijedlogom da se popis vrši bez etničkih kategorija, naveo je Tihić.

Konsenzus nije postignut ni u vezi sa rješavanjem pitanja državne imovine i statusa Brčko Distrikta, što su ciljevi Vijeća za implementaciju mira za transformaciju OHR-a.

Tihić je naveo da je dogovoreno da sve stranke dostave pravna mišljenja u pogledu donošenja zakona državnoj imovini.

Učesnici razgovora su saglasni o potrebi razgovora o ustavnoj reformi, ali nije bilo konsenzusa niti o načinu na koji treba raditi niti o sadržaju ustavne reforme.

Dogovoreno je da se ovo pitanje stavi na dnevni red nakon lokalnih izbora u oktobru.

Saglasnosti nije bilo ni u vezi sa donošenjem državnog zakona o zabrani negiranja genocida.

Na kraju, kazao je Tihić, dogovoreno je da se naredni sastanak održi do polovine oktobra, a domaćin će biti predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je izjavio da se danas više razgovaralo nego dogovaralo, ali da su razgovori bili korektni i konkretni.

On je posebno istaknuo napredak vezan za proces evropskih integracija, odnosno želju učesnika da predstojeći izvještaj Evropske komisije o napretku BiH bude bolji od prethodnih.

Lajčak smatra da ovakvi sastanci nisu dezavuiranje državnih institucija BiH, jer je njihov cilj da institucije funkcioniraju brže i efikasnije.

I u Evropi je praksa da se stranački lideri dogovaraju o strateškim pitanjima kako bi institucije imale jasnije instrukcije.

Kada je u pitanju popis stanovništva, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji je bio u delegaciji SNSD-a, kazao je da je Vijeće ministara u više navrata pokušavalo naći zajednički stav o popisu, ali da dogovor nije postignut. Kada stranački lideri postignu sporazum, Vijeće ministara će učiniti sve da uradi svoj dio posla.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je ponovio stav da Republika Srpska ne može biti negirana u bilo kojem dogovoru, ali da danas nije ni bilo takvih pokušaja.

Dodik insistira da se popis stanovništva mora provesti u cjelosti, odnosno on ne prihvata dogovor bez izjašnjavanja o nacionalnim i vjerskim pitanjima. On za pitanje Brčko Distrikta smatra da se mora riješiti zakonom, dok se ustavnoj reformi treba pristupiti u smirenoj atmosferi nakon izbora.

U vezi za zakonom o zabrani negiranja genocida, Dodik kaže da je potrebno definirati sve takve zločine iz prošlosti, kao što je Jasenovac. On ne negira genocid u Srebrenici, ali smatra da je svaka politizacija neprihvatljiva.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je istaknuo u vezi sa popisom stanovništva da norme Populacijskog fonda UN-a imaju osam obaveznih rubrika, ali da među njima nisu etno-kulturalna obilježja. Zato postavlja pitanje čemu treba dati težište.
Ako se težište stavlja na nacionalna pitanja, onda se vraćamo u prošlost, smatra on.
Za Silajdžića nema ništa sporno u pitanju državne imovine. BiH je pravna nasljednica bivše SFRJ, dok entiteti nemaju te pravne preduvjete.

– Entiteti imaju određene nadležnosti, ali to ne znači da imaju pravo na vlasništvo, ocijenio je on.
Na kraju je konstatirao da kod mnogih spornih pitanja postoje divergentni koncepti koje će biti jako teško približiti.

I visoki predstavnik Lajčak je istaknuo da bi za BiH bilo porazno ako ne bude popisa 2011. godine, jer će ga biti u skoro svim evropskim zemljama. Bez toga BiH ne bi mogla dati adekvatne podatke Evropskoj uniji niti bi mogla ući u svjetsku bazu podataka.
Međutim, etničko i vjersko izjašnjavanje nije zahtjev EU.

– Polovina članica Vijeća Evrope ni ne traži odgovore na ta pitanja, kazao je on. Lajčak je dalje naveo da je međunarodna zajednica imala niz sastanaka o pitanju popisa te da je pripremila mišljenje po kojem, s obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, predlaže da se popis fokusira na ekonomska i socijalna pitanja.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović je ocijenio da se bez ustavnih reformi nijedno pitanje o kojem se danas raspravljalo ne može riješiti. Prema njegovom mišljenju, ovakva BiH, sa dva entiteta, nema šansu za prijem u Evropsku uniju zbog previše blokada koje postoje.
Lider HDZ1990 Božo Ljubić je od današnjeg sastanka očekivao više, ali je ipak istaknuo da je u nekim pitanjima došlo do približavanja stavova, dok su o drugim stajališta jasno rečena.

Za popis stanovništva Ljubić smatra da osim ekonomskih i socijalnih pitanja on nema smisla sve dok je na snazi postojeći Ustav.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.