U ponoć se zaključuje centralni birački spisak

Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH), u skladu s Izbornim zakonom BiH, večeras u ponoć zaključuje centralni birački spisak.

Glasnogovornica CIK-a Maksida Bajramović izjavila je Feni da CIK ima zakonsku obavezu da do 28. augusta objavi ukupan broj birača za predstojeće izbore i po izbornim jedinicama, odnosno općinama uzimajući u obzir sve kategorije birača.

 

Bajramović navodi da će se osobe koje poslije 21. augusta steknu punoljetsvo i prvi put vade CIPS-ovu osobnu kartu naći na dopunskom biračkom spisku, koji će CIK raditi nekoliko dana prije dana održavanja izbora i dostaviti općinskim izbornim komisijama.

Također, osobe koje poslije 21. augusta promijene mjesto prebivališta, naći će se na onom biračkom spisku gdje su imali prebavalište do tog datuma, što znači da ne mogu glasati za novu općinu prebivališta.

Bajramović navodi da je procjena da će na biračkom spisku biti više od tri miliona birača za glasanje na predstojećim lokalnim izborima, ali će CIK precizne podatke objaviti u narednom periodu.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.