Protiv kafanskih razgovora o budućnosti zemlje

“Posljednji kafanski susret lidera šest političkih partija i Visokog predstavnika međunarodne zajednice povodom ustavnih reformi, ali i drugih važnih pitanja (popis stanovništva, realizacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, zakon o državnoj imovini…) predstavlja krajnji vid balkanizacijske antidemokratije,” kažu iz Naše strankei dodaju:

“Da stvar bude gora, i Miroslav Lajčak se brzo i olako uklopio u nimalo demokratsku i potpuno nazadnu politiku krojenja sudbine države za kafanskim stolom, gdje su državne institucije i javnost potpuno isključeni, a budućnost države isključivo ovisi o ličnim vlastodržačkim ambicijama lidera političkih partija.

 

Ustavne reforme jedan su od najvažnijih ne samo političkih problema u Bosni i Hercegovini i upravo od njegovog rješenja zavisi budućnost ove zemlje, naši i životi naše djece. Građani i građanke moraju shvatiti da ovakav način rješavanja problema, gdje su državne institucije i cjelokupna javnost potpuno derogirani i zapostavljeni, ne može donijeti ništa dobro Bosni i Hercegovini, jer su se upravo ovi i ovakvi politički lideri sastajali nebrojeno puta, a njihovi sastanci nisu donosili ništa drugo osim raspirivanje etnonacionalizama, širenja politike straha i nastavljanja politika dovrašavanja ratnih ciljeva u miru. Povrh toga, i Mirolsav Lajčak podržava ovakav vid političkog odlučivanja, suprotnog tekovinama evropske demokratije, odlučivanja koje nikada neće ovu zemlju dovesti pred vrata EU.

Naša stranka zahtijeva da se u buduće problem ustavnih reformi, kao i drugi važni problemi rješavaju isključivo u institucijama vlasti, što je u slučaju ustavnih reformi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, pri kojoj je neophodno formirati Ustavotvornu komisiju u koju će biti uključeni domaći i strani stručnjaci za ustavno pravo, kao i predstavnici nevladinog sektora. Uz to je obavezno otvoriti široku javnu raspravu o problemu ustavnih reformi, gdje bi cjelokupna javnost trebala biti potpuno obaviještena, jer do sada su razgovore o vitalnim interesima države za kafanskim stolom vodili potpuno nesposobni politički lideri čiji je jedini cilj očuvanje vlasti po svaku cijenu, pa makar to bila opšta propast države i društva. Također zahtijevamo da rezultat procesa ustavnih reformi uključuje sve evropske i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i pravima manjina, kako bi naša zemlja na kraju imala ustav koji će štiti sve individualne i kolektivne identitete, i ne biti diskriminirajući kao ovaj sadašanji.

Naša stranka neće dozvoliti da šest nesposobnih vlastodržaca uništi Bosnu i Hercegovinu, kao što je šest njihovih prethodnika i u mnogo čemu mentora razorilo Jugoslaviju i proizvelo krvavi rat. Gospodo vlastodršci, opet Vas upozoravamo da prestanete s politikama rata kojima građanke i građanke BiH vodite u opštu propast. Upozoravamo Vas, također, da na scenu dolaze novi ljudi, moralni i stručni, koji Vam neće dozvoliti uništite ovu zemlju i budućnost naše djece!” poručuju iz ove bh. stranke.

 

(Sarajevo-x)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord
  • spada

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.