16 godina od masakra

 

Porodice više od 200 ubijenih Prijedorčana bošnjačke nacionalnosti posjetile su danas Korićanske stijene na Vlašiću i bacile 250 bijelih ruža u provaliju, simbolizirajući tako stradanje svojih najmilijih na ovom mjestu prije 16 godina.

Fatima Fazlić, predsjednica Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, koje po sedmi put organizuje ovo obilježavanje, kazala je da su prijedorski policajci zapucali u leđa oko 200 nevinih ljudi.

“Pad u provaliju je preživjelo ipak 12 Prijedorčana, a do sada su DNK analizom identifikovane 24 žrtve, a pronađena su samo četiri kompletna skeleta”, istakla je Fazlićeva.

Ona je dodala da niko osim Darka Mrđe, pripadnika Interventne jedinice prijedorske policije, koji je 2004. godine osuđen u Haškom tribunalu na 17 godina zatvora, nije odgovarao za zločine počinjene na Korićanskim stijenama.

Naila Bajrić iz sela Čakarevo kod Prijedora, kazala je da je ovdje izgubila sina i supruga.

“Nikada ih nismo našli, teško mi je posjećivati ovo mjesto, ali ih ne smijemo zaboraviti”, kazala je Bajrićeva.

Sejdo Hodžić iz Trnopolja ispričao je da je bio u jednom od četiri autobusa, te da su dva ostala, a njegov i još jedan je uspio proći.

“To što smo doživjeli u transportu samo se ne može zaboraviti, a i danas tražimo gdje su nam braća, komšije”, rekao je Hodžić i dodao da se mnogo toga ne sjeća, jer mu je glava bila razbijena i nije bio pri svijesti.

Jasmin Odobašić, šef pravno-finansijskokg sektora u Institutu za nestale BiH, istakao je da se on nekoliko puta spustio niz liticu, kako bi pronašao ostatke.

“Našao sam kosti 26 ljudi, a nedaleko odavde sam našao kompletna četiri skeleta. O ovom slučaju mnogo može doprinijeti pravosuđe RS”, poručio je Odobašić.

Na Korićanskim stijenama su pročitana imena stradalih na ovom mjestu, a učenjem fatihe i minutom ćutnje im je odata počast.

 

(Nezavisne/Kz.Ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.