Džuma…

Džuma…

“O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

Kada se vjerniku postavi pitanje zašto posti, on treba da odgovori Kur’anom, jer Allah, dž.š, kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post kao što je propisan onima prije vas da biste se grijeha klonili (bili bogobojazni) “ (“El-Bekare”, 183).

 

Ljudska radoznalost tu ne staje nego ide dalje. Onaj ko nije upoznao vrijednosti islama postavlja drugo pitanje: šta vjernici dobijaju takvalukom-izvršavajuci Allahovu zapovijed posta. Pokušacemo, uz Allahovu pomoc dati odgovor na to pitanje.

1. Postacu koji posti jer je svjestan da je post Allahova, dž.š, naredba. Svemoguci Stvoritelj daje izlaz iz svake situacije. Svevišnji kaže: “A onome ko se Allaha boji, On ce izlaz naci”. (“El-Talak”, 2)

Muslimani su, kroz historiju, prolazili razlicite i veoma teške krize. No, kad god su se svim svojim bicem vracali Allahu i bili bogobojazni, Njegova pomoc nikada nije izostala. To se nije dešavalo ni onda kada su bili malobrojni i vojno slabi, i kada su se bojali da ce biti desetkovani. Allah, dž.š, kaže: “I sjetite se kad vas je bilo malo, kad ste na zemlji bili potlaceni, – bojali ste se da vas ljudi ne pokradaju, pa vam je to sklonište dao i svojom pomoci vas pomagao i plijenom vas opskrbio da bi ste bili zahvalni”. (“El-Enfal”, 26)

2. Ko se Allaha istinski boji, On ga opskrbljuje odakle se i ne nada. “I opskrbice ga odakle se i ne nada”. (“Et-Talak”, 3).

Prisjetimo se samo dove Ibrahima, a.s, kod Ka’be, gdje je molio Allaha da opskrbi vjernike raznolikim plodovima. Ko je tada mogao pretpostaviti da ce na tlu Arabije biti pronadena nafta od koje ce biti ovisna privreda i industrija cijelog svijeta. Kada je vlada Sudana najavila uvodenje šerijeta, Zapad je najavio bojkot te zemlje. Cak ih je tukla i americka avijacija pod izgovorom da Sudan proizvodi hemijsko oružje. Unatoc svemu, Allah im je dao da pronadu veoma izdašna nalazišta nafte, koja su, hvala Allahu, poceli izvoziti.

3. Muttekiji koji se osloni na Allaha, On je dovoljan. “Onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta” (“El-Talak”, 3). Za 23 godine poslanstva unatoc svim teškocama i iskušenjima, Muhammed, a.s, nikada nije zatražio pomoc izvana. Potporu je tražio samo od Allaha i na tim zasadama odgajao ashabe. Prisjetimo se cuvenog Islamskog vojskovode Halid ibni Velida. Prije nego je došlo do sukoba izmedu muslimanske i bizantijske vojske, bizantijski vojskovoda je upitao Halid ibni Velida: “Vjeruješ li ti da je Muhammed Allahov Poslanik”? Dobio je potvrdan odgovor. Potom je bizantijski vojskovoda rekao: “Ako vjeruješ, onda uzmi ovu bocicu otrova i popij je, nece ti se ništa dogoditi”. Halid ibni Velid izašao je pred vojsku, uzeo bocicu, proucio sljedece rijeci: “Bismillahi, amentu billahi, tevekkeltu alellahi”, popio otrov i ništa mu se nije dogodilo. Neki ce se zapitati kako to, a ne pitaju se kako ljekar može dati injekciju pacijentu kog je ujela zmija i da on preživi. Koga lijeci Gospodar svih ljekara, bice sigurno izlijecen, a koga lijece ljekari, ozdravljenje je u Allahovoj moci.

4. Ko se u postu bude bojao Allaha, On ce mu želje uciniti lahkim i dostupnim. Niste li razgovarali sa pravim muttekijom i uvjerili se da svaki njegov pokret zraci optimizmom. Na kraju razgovora vjerovatno ce vam kazati: “Sve što sam tražio od Allaha, sve mi je dao i sutra ne bih žalio da odem sa ovoga svijeta”. To nije plod ni njegove pameti, ili imucnosti, nego plod takvaluka. Allah, dž.š, kaže: “A onome ko se Allaha boji, On ce mu sve što treba uciniti dostupnim”.(“El-Talak”, 4)

5. Iskreni postac posti takvalukom da bi spremno docekao dolazak meleka smrti i susret sa svojim Stvoriteljem. Allah, dž.š, kaže: “ O vjernici, Allaha se bojte i neka svaki covjek gleda što je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite”. (“El-Hašr”, 18) To je veoma dug put za koji je potrebna nepresušna opskrba a to je takvaluk. Allah, dž.š, kaže: “I onim što vam je potrebno za put snadbijte se. A najbolja opskrba je takvaluk. I Mene se bojte, o razumom obdareni”. (“El-Bekare”, 197)

6. Pravi postac posti da bi mu Allah ispunio posljednju i najvecu dunjalucku želju – da preseli kao musliman. Allah, dž.š, kaže: “O vjernici, bojte se Allah onako kao se treba bojati i umirite samo kao muslimani”. (“Ali-Imran”, 102). Isti vasijjet ostavio je i Jakub, a.s, svojim sinovima na samrtnoj postelji: “Sinovi moji, Allah vam je odabrao pravu vjeru i nipošto ne umirite drukcije nego kao muslimani” (“El-Bekare”, 132).

7. Ko bude postio pravim takvalukom, Allah ce preci preko njegovih loših postupaka i uvecati mu nagradu. On kaže: “To su eto Allahovi propisi koje vam On objavljuje. A onome ko se bude Allaha bojao – On ce preko ružnih postupaka njegovih preci i još mu veliku nagradu dati “. (“El-Talak “,5).

8. Ko bude imao takav pristup postu imace i dunjaluk i ahiret, jer je Allahov odani rob, a u Njegovom posjedu su oba svijeta. “Onaj ko želi nagradu na ovom svijetu – pa u Allaha je nagrada i ovoga i onoga svijeta, – a Allah sve cuje i vidi”. (“En-Nisa”, 134).

Dunjaluk je proživio kako želi njegov Gospodar kao i on sam, a na ahiretu ce imati sve što mu duša poželi i više od toga. Allah, dž.š, kaže: “Ovo je ono što je obecano svakome onome koji se kajao i cuvao – koji se Milostivog bojao, iako ga nije vidio, i koji je srce odano donio. Udite u nj u miru, ovo je dan vjecni! U njemu ce imati što god zažele – a od Nas i više”. (“Kaf”, 32-35).

Iz navedenog se sasvim jasno vidi da muttekiju-postaca nece mimoici nijedna dunjalucka ni ahiretska nagrada i zato za njihov post nema alternative.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.