Optužba traži doživotni zatvor za Momčila Krajišnika

Odbrana Momčila Krajišnika zatražila je danas od žalbenog vijeća Haškog tribunala (ICTY) da poništi prvostepenu presudu kojom je Krajišnik osuđen na 27 godina zatvora i oslobodi ga, a tužioci su tražili da kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Tokom rasprave o žalbama obje strane na prvostepenu presudu, Krajišnik, koji se brani sam, uz pomoć uglednog američkog advokata Alana Deršovica (Dershowitz), tvrdio je da kao predsjednik Skupštine Republike Srpske nikada “nije želio rat” i da je, kada je do rata došlo, “učinio sve da dođe do mira”.

 

– Nadam se da ćete ispraviti greške pretresnog vijeća, jer ja se osjećam nesrećnim, ali se ne osjećam krivim, rekao je Krajišnik, podvlačeći da je u BiH počinjeno “mnogo zla” i da on to ne negira.

Opovrgavajući navode prvostepene presude da je bio učesnik u “zajedničkom zločinačkom poduhvatu” trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata sa velikih dijelova teritorija BiH, u cilju stvaranja srpske države, Krajišnik je naznačio da je, nasuprot tome, zalagao za provođenje Kutiljerovog mirovnog plana iz 1992., kojim bi tri naroda
u BiH dobila svoje kantone.

Tvrdio je i da je za vrijeme suđenja prvi put čuo “za patnje druge strane”, zato što je za vrijeme rata “slušao samo o patnjama Srba”.

Optužbama da se zalagao za razmjenu stanovništva, Krajišnik je suprotstavio tvrdnju da su i Srbi i Bošnjaci bježali od rata.

Zastupnik Deršovic naglasio je da je Krajišnikova uloga u zbivanjima u BiH bila isključivo politička i da se on ni u jednom govoru nije zalagao za etničko čišćenje, ratne zločine, niti pozivao na oružje, već da je, naprotiv, govorio o mirnom rješenju.

Prema Deršovicu, prvostepena presuda je neodrživa zato što je Krajišnik osuđen kao akter “zločinačkog poduhvata”, a da nije utvrđena njegova veza sa počiniocima zlodela, niti da ih je sam počinio.

Čak i da je Krajišnik zagovarao razdvajanje naroda u BiH i razmjenu stanovništva, “to samo po sebi nije kriminalni cilj zajedničkog zločinačkog poduhvata”, zato što je izrečeno u legalnom političkom
govoru, čija je sloboda zagarantovana, ocijenio je Deršovic.

Napominjući da će odbrana podnijeti “vrlo važne oslobađajuće dokaze na osnovu razgovora sa Radovanom Karadžićem” koji će u sudskom pritvoru imati Krajišnik, Deršovic je naznačio da dokazi pokazuju da Krajišnik tokom rata nije imao efektivnu kontrolu ni nad političkim organima, niti snagama bosanskih Srba.

Deršovic je Krajišnika nazvao “pregovaračem” i ocijenio da je on “optužen zato što je držao političke govore”.

Odbrana je tvrdila i da prvostepeno suđenje nije bilo pravično, budući da tadašnji branioci nisu Krajišnika zastupali na pravi način.

Nasuprot tvrdnjama odbrane, tužioci su tvrdili da je prvostepena kazna Krajišniku “neadekvatna”, s obzirom na ključnu ulogu koju je on odigrao u “zajedničkom zločinačkom poduhvatu” protjerivanja nesrba.

Prema tužiocima, “Krajišnik i Karadžić bili su dva tijela, a jedna duša” na čelu tog poduhvata, u čijem su provođenju srpske snage počinile teške zločine nad Bošnjacima i Hrvatima širom BiH.

Optužba je stoga tražila da žalbeno vijeće izrekne Krajišniku pravosnažnu kaznu doživotnog zatvora.

Vijeće sudije Fausta Pokara (Pocar), koji je i predsjednik Tribunala, odluku o žalbama donijeće naknadno.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.