Tragedija u Madridu Više od 140 osoba poginulo u prepolovljenom avionu

 

NA MADRIDSKOM aerodromu se dogodila teška zrakoplovna nesreća. Putnički zrakoplov kompanije Spanish Air, u kojem se nalazilo 178 osoba, sletio je s piste prilikom polijetanja za Las Palmas, na Kanarskim otocima.

Podaci o broju stradalih su različiti. Španjolski list El Mundo javlja kako je poginulo najmanje 140 osoba dok ih je 27 ozlijeđeno. I španjolska vlada je potvrdila kako ima mnogo poginulih, no točan broj još nije poznat. Oko 17 sati neki mediji javljaju kako je potvrđeno da je poginulo 45 osoba, a da ih je više od pedeset teško ozlijeđeno. Uglavnom se radi o opekotinama.

Britanski Guardian također piše kako se strahuje da je samo 25 osoba preživjelo tragediju, što bi značilo da je čak oko 150 mrtvih.

U avionu se nalazilo dosta turista, iz više europskih zemalja a strahuje se da je u njemu bilo najviše Nijemaca jer su na njega presjedali putnici Lufthanse na ranijem zaustavljanju.

Liječnik: Vidio sam karbonizirana tijela

El Independientede Canarias javlja kako je jedan od liječnika koji je bio u avionu kazao – “Sve je puno karboniziranih tijela”. Prema njegovim riječima izvučeno je samo 23 preživjelih, koji su u kritičnom stanju. “Ostali, svi su mrtvi”, kazao je liječnik. Spasiocima i vatrogascima posao otežava paklena temperatura u avionu, s tim da se i požar proširio zbog lako zapaljive suhe trave koja okružuje pistu.

Trupla izvučena iz aviona, javlja isti medij, prevezena su u zgradu IFEMA Trade Faira, koji je samo nekoliko kilometara udaljen od aerodroma. Crveni je križ poslao psihosocijalnu pomoć za obitelji stradalih koje se okupljaju na aerodromu na Velikom Kanaru gdje je avion trebao sletjeti. Okupilo se do stotinu rođaka, i čekaju na vijesti o svojimnajmilijima, navodi El Independientede .

Zrakoplovni stručnjak Joseph Lampel za Sky News je kazao kako se prema onome što je čuo čini da se radilo o problemu s motorom te da će se i istražitelji prvo fokusirati na to.

Kako javlja španjolski list El Pais, zrakoplov je poletio s drugog terminala međunarodne zračne luke Barajas, a srušio se u blizini četvrtog terminala. Na mjestu događa nalazi se 11 vatrogasnih vozila, a snimke s mjesta nesreće pokazuju oblak dima. Nesreća se dogodila oko 14.30 sati prema lokalnom vremenu.

Očevici nesreće tvrde kako je iz lijevog pogonskog motora zrakoplova počeo sukljati plamen. El Pais prenosi kako oko mjesta gdje je pao zrakoplov gori trava. Navode kako je među 173 putnika bilo dvoje djece te šest članova posade.

Jedna je španjolska novinarka za CNN kazala kako joj je preživjela putnica rekla da je u trenutku rušenja čula eksploziju i vidjela vatru u stražnjem dijelu aviona.

Prema informacijama u nekim španjolskim medijima avion se raspao na dva dijela nakon čega je došlo do udara o tlo, te plamena.

U posljednjih 26 godina srušilo se 18 aviona tvrtke koja je izgradila ovaj

Tvrtka McDonnell Douglas proizvela je avion koji se srušio, a zanimljivo je da se u posljednjih 26 godina srušilo čak 18 njenih aviona  prilikom čega je poginulo ukupno 976 putnika.

Katastrofa na Tenerifama – 585 poginulih

Najveća zrakoplovna nesreća u Španjolskoj, ali i europskoj povijesti dogodila se 27. ožujka 1977. godine kada su se na aerodromu na Tenerifima sudarila dva Boeinga 747. Od ukupno 643 putnika i članova posade koji su trebali poletjeti taj dan sa španjolskog Kanarskog otočja poginulo je njih čak 583. Avioni su pripadali američkom Pan Amu i nizozemskom KLM-u.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.