Nove lične karte do 2013. godine

Brisel od bh. vlasti nije tražio zamjenu ličnih karata, ali to je logičan slijed kako se budemo približavali EU, kaže Siniša Macan, direktor Direkcije za implementaciju CIPS projekta…

Izdavanje novih ličnih karata s ugrađenim biometrijskim čipovima, poput onih koji bi se naredne godine trebali naći u bh. pasošima, moglo bi početi 2013. godine, izjavio je za “Dnevni avaz” Siniša Macan, direktor Direkcije za implementaciju CIPS projekta. Kazao je da se nove lične karte već nalaze u planovima Direkcije.

 

CIPS spreman

– Direkcija je tehnički opremljena da izdavanje novih ličnih karata počne i ranije, ali nema potrebe za žurbom niti pritiskom na građane da prije stvarne potrebe mijenjaju dokumente – rekao je Macan.

Potvrdio nam je da niko iz Brisela još nije uputio zahtjev BiH za uvođenje čipova u lične karte, jer je riječ o nacionalnom dokumentu, ali da je to u budućnosti izvjesno. Ovakav zahtjev bit će logičan slijed onda kada se naša zemlja približi datumu punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Primjeri susjeda

Postojeće lične karte već sadrže biometrijske podatke, unutar 2D bar koda. Ali, kako nikada nisu nabavljeni čitači tih kodova, taj podatak može se zanemariti. Kod danas na poleđini dokumenata služi tek kao dodatna zaštitna mjera koju u slučaju potrebe institucije mogu provjeriti. 

Koliko će zamjena ličnih karata koštati, prema Macanovim tvrdnjama, teško je govoriti, jer se standardi u ovoj oblasti mijenjaju skoro iz mjeseca u mjesec.

Srbija je paralelno s uvođenjem biometrijskih pasoša uvela lične karte sa čipovima, a isto je ove godine učinila i Crna Gora. Hrvatska to planira ostvariti do 2011. godine, jer ako se do tada nađe u Evropskoj uniji, njeni građani mogli bi unutar EU putovati samo s ličnom kartom. Ta zemlja još nije uvela ni biometrijske putne isprave.

Cijena ličnih karata

10
maraka u BiH

28,5
maraka u Srbiji

5
eura u Crnoj Gori

 

Avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.