Počelo suđenje za zločine u Vitezu 1993. godine

U uvodnoj riječi na početku suđenja Anti Kovaću, Tužilaštvo BiH je najavilo da će dokazati njegovu odgovornost za učešće u zločinima počinjenim nad civilima Bošnjacima tokom 1993. godine na području Viteza. Kako javlja BIRN, Tužilaštvo će pružiti dokaze i kroz saslušanje 22 svjedoka, među kojima su i žene koje tvrde da ih je Kovać silovao. “Tužilaštvo BiH će u toku dokaznog postupka saslušati i četiri zaštićena svjedoka, te predočiti 24 materijalna dokaza. Ovim ćemo dokazati radnje koje je počinio optuženi”, rekao je Mirko Lečić, tužilac Tužilaštva BiH.

 

Kovać se tereti da je, kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tokom 1993. godine “naređivao i odobravao” nezakonito zatvaranje civila Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta, zgradu SDK, te kinosalu u Vitezu.

Zatvoreni civili su držani u nehumanim uvjetima i odvođeni na prisilne radove na prvu liniju razgraničenja između Armije RBiH i HVO-a, te u logor “Kaonik” i objekte koji su se nalazili u Šahovskom klubu u Busovači.

“Dokazat ćemo da je optuženi silovao svjedokinje A i B, te da je od određenih civila prisvojio vrijednosti”, istakao je Lečić.

Odbrana će uvodnu riječ iznijeti tek nakon što Tužilaštvo završi svoj dokazni postupak.

Kovać je uhapšen u januaru 2008. godine, a Sud BiH je optužnicu potvrdio u martu, nakon čega se optuženi izjasnio da se ne osjeća krivim za zločine za koje ga tereti Tužilaštvo.

Saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva zakazano je za 15. august.

fena

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.