Registrirano 30.053 birača van BiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je u skladu s Izbornim zakonom BiH okončala postupak provjere i ovjere kandidatskih listi i kandidata za učešće na lokalnim izborima 5. oktobra.

Nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka i podnošenja zahtjeva za preispitivanje odluke CIK-a, ukupno je ovjereno 29.041 kandidat, od toga 566 kandidata za načelnika/gradonačelnika.

U skladu s Izbornim zakonom BiH, 22. jula istekao je rok za registraciju birača koji glasaju izvan BiH, kao i birača koji glasaju za općinu Srebrenica, a koji su imali mjesto prebivališta u ovoj općini na popisu stanovništva 1991. godine, bez obzira na njihov trenutni status.

Birači koji imaju status raseljene osobe do 22. jula su imali mogućnost izbora da li žele da glasaju za općinu boravišta ili prebivališta iz 1991. godine.

Prijave za registraciju birača iz inozemstva CIK još obrađuje, jer će pošiljke koje su poslate putem pošte do isteka roka, primati 2. augusta. U ovom trenutku registrirano je 30.053 birača koji glasaju izvan BiH, od čega za Srebrenicu 747.

Popunjavajući obrazac PB03 (na osnovu prebivališta s popisa stanovništva iz 1991. godine), svoje pravo da budu registrirani birači za općinu Srebrenica iskoristilo je 4.467 osoba.

Konačan broj birača svih kategorija za sve izborne jedinice CIK BiH će objaviti poslije 21. augusta, kada po zakonu treba biti zaključen i potvrđen centralni birački spisak.

CIK je vodio posebne aktivnosti za registraciji birača za općinu Srebrenica. U tu svrhu je, zahvaljujući međunarodnoj podršci, formiran mobilni tim od sedam osoba koji je radio na distribuciji i prikupljanju obrazaca PB03.

Poslano je više od 5.000 obavještenja na kućnu adresu osoba koje su bile na popisu stanovništva 1991. godine u općini Srebrenica, a trenutno im je mjesto prebivališta druga općina u BiH, izrađeni su spot i radiodžingl koje su emitovale 26 TV i 91 radiostanica u BiH, objavljivana su obavještenja u dnevnoj štampi i distribuirane su posebne brošure, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.