Autentičan tekst sporazuma: KARADŽIČ – HOLBROOKE?

Beogradski listovi “Kurir” i “Glas javnosti” objavili su danas tekst sporazuma između Radovana Karadžića i američkog izaslanika za Balkan Ričarda Holbruka, za koji tvrde da je autentični sporazum kojim su Amerikanci garantovali Karadžiću bezbjednost i slobodu u zamjenu za povlačenje iz javnog i političkog života.

Sporazum, čiju su fotografiju objavili listovi, napisan je latiničnim pismom na jednoj strani formata A-4 i ima tri odjeljka.

U dnu teksta sporazuma su dva potpisa – Radovana Karadžića na lijevoj i Ričarda Holbruka na desnoj strani, a nema datuma potpisivanja.

U prvom odjeljku “Obaveze” navodi se da će sporazum stupiti na snagu u roku od 90 dana od potpisivanja i Radovan Karadžić se obavezuje da će podnijeti neopozivu ostavku na sve državne i partijske funkcije.

“RK /Radovan Karadžić/ do trenutka ostavke neće donositi partijske ili državne odluke, niti uticati na druge da ih donose, ukoliko se one bave sljedećim: ratne operacije na teritoriji BiH, dislociranje civilnog stanovništva, međunarodni ugovori – vojni i bezbednosni, naimenovanje državnih, partijskih, regionalnih, lokalnih funkcionera, dislociranje finansijskih sredstava” – navodi se u prvom dijelu dokumenta.

Karadic Hoolbruke

Drugi dio sporazuma odnosi se na obaveze koje Vlada SAD preuzima na sebe, kao što su obezbjeđivanje Karadžića, finansiranje ili čak smještaj, a u njemu se navodi i da se američka administracija obavezuje da neće ni na koji način uticati na funkcionere i rukovodstvo Karadžićeve SDS.

U sporazumu se precizira da Vlada SAD stavlja na raspolaganje RK sumu od 600.000 dolara u lokalnoj valuti, što je namijenjeno za “održavanje trenutnog načina života RK i tekuće troškove u periodu od šest godina”, kao i da stavlja na raspolaganje RK rezidencijalni objekat na lokaciji koja je prethodno ugovorena.

“Vlada SAD stavlja na raspolaganje RK fizičko obezbjeđenje, ne manje od šest ljudi”, navodi se u objavljenom tekstu sporazuma.

U trećem, završnom dijelu sporazuma pod naslovom “Zajedničke odredbe”, navodi se da ukoliko bi RK ugrozio sporazum to će se tretirati kao “ozbiljno narušavanje neformalnog sporazuma” i biće “sankcionisano sa trenutnim rokom izvršenja”.

Na kraju se kaže da “ugovor može biti raskinut sporazumno ili na inicijativu Vlade SAD”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.