Krvnik Radovan Karadžić u subotu u Haškom tribunalu?

Advokat Radovana Karadžića Svetozar Vujačić najavio je danas da će se bivši predsjednik Republike Srpske pred sudom u Hagu braniti sam.

“Karadžić će u Srbiji imati pravni, odnosno stručni tim, koji će mu pomagati u odbrani, ali će se pred Haškim sudom braniti sam, kako to radi i Vojislav šešelj”, kazao je Vujačić novinarima ispred Specijalnog suda.

 

On nije isključio mogućnost da će Karadžić sudu u Hagu biti isporučen za vikend, kako je to najavio portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je podsjetio da je istražni sudija dao dozvolu da porodica posjeti Karadžića, ali da visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak to koči.

Uži članovi Karadžićeve porodice, koji žive u Bosni i Hercegovini, nemaju putne isprave i bez odobrenja Lajčaka ne mogu da napuste zemlju.

Ponovivši tvrdnju da je Karadžić uhapšen u petak 18. jula, Vujačić je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv osoba koje su učestvovale u hapšenju i koje su ga držale do ponedjeljka, kada je predat istražnom sudiji.

“Optužen da bi ukinuli Republiku Srpsku”

Radovan Karadžić tvrdi da je on optužen da bi ukinuli Republiku Srpsku (RS), izjavio je Vujačić.
 
“Karadžić je ponosan na sve što je do sada uradio, uključujući i njegovo skrivanje”, rekao je Vujačić nakon posjete branjeniku koji se nalazi u pritvoru Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. 

Prema njegovim riječima, Karadžić i dalje tvrdi da je postojao pismeni i usmeni sporazum sa američkim diplomatom Richardom Holbrookeom da se povuče iz politike i zauzvrat ne bude gonjen, da je svjedok dogovora bio srpski političar Aleksa Buha, ali nema pisane dokaze o tome.

Vujačić smatra da je njegova žalba, koju će podnijeti u petak, 25. jula, odbijena i prije nego što je podnesena.
 
“Oni čekaju da dobiju moju žalbu i odbiće je za tri sekunde. To će biti svjetska ažurnost Specijalnog suda”, rekao je on.

Bez obzira na izrazito nevjerovanje u pravdu, u ovom slučaju, žalba će se, kako je najavio, bazirati na tvrdnji da je optužnica protiv Karadžića neosnovana i zasnovana na lažima.

“Po toj optužnici, on je pobio pola čovječanstva. U tri optužnice protiv Karadžića nema mjesta u bivšoj BiH gdje on nije pravio zločine”, komentarisao je advokat.

Vujačić je rekao da istražni sudija vodi istragu o Karadžićevoj tvrdnji da je proveo u pritvoru tri dana prije zvanične vijesti o hapšenju, ali da njegov  klijent nije ponovo ispitivan o tome.

Prema riječima advokata, Karadžić nakon brijanja i šišanja izgleda kao da je za proteklih 13 godina ostario samo pola godine.

Sam je u pritvorskoj jedinici, a na njegov zahtjev donijeli su mu Bibliju, ikone, porodične fotografije i odijela.

Vujačić se nada da će porodica sutra posjetiti Karadžića u pritvoru u Beogradu.

Luka: Radovan je optimista

Luka Karadžić izjavio je da se izručenje njegovog brata Radovana Karadžića Haškom tribunalu očekuje u subotu.

“Radovan se iskreno plaši za Republiku Srpsku. Drugim nečim nije opterećen. Očekuje porodicu da dođu da se vide”, rekao je Luka Karadžić.

Luka Karadžić Foto: AFP

Luka Karadžić Foto: AFP
On je naveo da je Radovan Karadžić iz pritvora beogradskog Okružnog suda poručio da će “sve biti u redu” i istakao da je Radovan optimista, “pošto je ovo već i kraj samog Haškog tribunala”.

“Pitanje je da li će početi suđenje u ovoj godini. U sljedećoj godini ne mogu počinjati suđenja. Može se desiti da se isporuči nacionalnim sudovima uz prisustvo stranog sudije”, rekao je Luka Karadžić, koji je juče posjetio brata u pritvoru.

On je istakao da je Radovan Karadžić ”optimista, ali je malo razočaran što se to desilo na ovakav način, jer, ipak, da je prošlo još ovo pola godine, da je bilo malo više mudrosti i strpljenja, sve bi drugačije bilo i za Republiku Srpsku i za sve”.

“Bog je uz nas. Vidjećete, pobijedićemo, nemojte se brinuti. Biće sve u redu”, prenio je bratove riječi Luka Karadžić.

Radisav Karadžić, drugi brat Radovana Karadžića koji živi Podgorici nije htio da komentariše hapšenje svog brata.
 
On je rekao da je policija kasno u ponedjeljak uveče, nakon objavljivanja informacije o hapšenju Radovana Karadžića, napravila kontrolu u njihovom lokalu “Kula Karadžića” u podgoričkom naselju na Starom aerodromu.

“Legitimisali su goste, pogledali ima li što sumnjivo u lokalu i ništa drugo”, ispričao je Radisav Karadžić.

(Srna/Tanjug)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.