Karadžić je izgledao kao neko ko traži milost

U prvom pojavljivanju u sudnici Haškog tribunala i suočavanju s optužnicom za ratne zločine, Radovan Karadžić izgledao je potpuno drugačije. Od nadobudnog i siledžijskog stava koji je imao na početku i tokom rata u BiH nije ostalo ništa.

S tim stavom slaže se socijalni psiholog prof. dr. Ismet Dizdarević, koji kaže da je prvi dojam o Karadžiću bio da je "izgledao kao osoba koja traži milost".

– On je izgledao tako nebitan, skrušen i kao da je slomljen. I izjavama o obećanju Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke) te žalopojkama na način na koji je uhapšen, doima se kao dijete koje je povrijeđeno, pa traži da mu neko da milost – kaže profesor Dizdarević.

Dodaje da Karadžić nije ništa pokazao od onoga kao što se sam predstavljao, ali i onoga kao što su ga drugi veličali kao heroja, mit i legendu.

– I ne djeluje mi kao čovjek koji će izdržati pravni duel u Hagu. Nije on ni izbliza kao Vojislav Šešelj, koji je daleko obrazovaniji i daleko spremniji. Bez obzira na to ko šta misli o tome, Karadžić mi je djelovao kao neka bijedna ličnost. Ne samo što je veliki zločinac, samo njegovo pojavljivanje i držanje bilo je bijedno – ističe Dizdarević.

Autor: A. M.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.