Nemoj me, jarane, vise braniti!!

6. augusta 2008. logorasi bivseg logora Omarska obiljezili su 16. godisnjicu pocetka raspustanja ovog logora smrti. Ovako su otprilike BHT i banjalucke Nezavisne izVIJESTile svoje vjerne gledaoce tj. citaoce o ovom dogadjaju u Omarskoj.

To da je od strane Inicijativnog odbora za Fondaciju Memorijalni centar Omarska upucen poziv opstinskim, entitetskim i drzavnim vlastima, te gospodinu Lajcaku da podrze ovu inicijativu, desetine hiljada Bosanaca i Hercegovaca nisu culi (gledaoci Federalne da).

To da logorasi smatraju sramotnim da hiljade Slovaka, Holandjana, Engleza potpisuju peticiju za obiljezavanje Ausvica iz naseg, bosanskog rata, dok ‘mirna’ Bosna suti, znaju samo citaoci Avaza. Da uopste postoji inicijativa, peticija, pa i odluka vlasnika objekta, jos iz decembra 2005. da u Omarskoj izgradi Memorijalni centar cijeli svijet zna, ali Banja Luka i Sarajevo jos ne!

To da ti isti prezivjeli logorasi ne pozivaju na osvetu vec traze od komsija Srba da se ograde od zlocina i obiljeze mjesto gdje je jos juce, za naseg vijeka, covjek mjesecima ubijao covjeka, znaju samo oni koji su 6. augusta 2008. bili u Omarskoj.

To da su tokom posjete motori dempera rudnika Omarska drndali kroz suze, molitve, fatihe i minut cutnje, niko se sutra nece sjecati…

Oslobodjenje, Slobodna Bosna, San, TV Prijedor, Kozarski, RTRS se u Omarskoj nisu ni pojavili, pa ni izVIJESTili. Kako sad da Prijedor i Banja Luka saznaju sta im se u komsiluku desavalo 1992. ako ni onda, a evo ni sada mediji ne izVJESTavaju, vec cenzurisu onako kako im se naredi ili kako sami misle da je potrebno?

Novinari su 1992. doprinijeli mnogim ubistvima u logoru Omarska, o tome su jednom pisali Dani (doktor Zeljko Sikora je samo jedan tuzni primjer), novinari iz Ruande su i osudjeni za ratne zlocine zbog javnih poziva na zlocine.

Ovi danasnji u BiH (cast izuzecima) svojom (po njima mirnodopskom) politikom ‘ne talasaj’, mozda nece dovesti do novog rata, ali sprjecavaju pravi mir i suzivot. Oni nas danas drze u nacionalnim torovima jer ne cujemo one prave poruke koje bismo trebali cuti. I, iako ih ‘prolazi jeza’ dok slusaju emotivne, a korektne poruke logorasa iz dzehenema opstine Prijedor, njihova redakcija nakon povratka svu tu jezu svede na znoj ispod smrdljivog pazuha.

Sto se mene tice, gospodo izVJESTitelji, ako cete i dalje izvjestavati kao danas Nezavisne i BHT, nemojte, brate, u Omarsku vise ni dolaziti (ionako su vrucine u augustu).

Ili, bolje receno (iz onog vica gdje pretuceni na kraju poziva jarana):
‘Nemoj me, jarane, vise braniti!’

Satko Mujagic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.