Obavljena dženaza Adil-begu Zulfikarpašiću

Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine oprostili su se danas od Adil-bega Zulfikarpašića, osnivača i predsjednika Bošnjačkog instituta koji je umro u ponedjeljak u 87. godini.

Dženazu velikom vakifu i bh. dobročinitelju, koja je klanjana u haremu Gazi Husrev-begove džamije, predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

 

“Danas se opraštamo od našeg Adil-bega, od čovjeka čiji životni vijek veže dva stoljeća našeg trajanja. Punina njegova života je veća od njihove zgusnitosti, a njegova vrijedna ostavština trajnija od dužine njegovog zemaljskog postojanja”, kazao je Cerić.

Obraćajući se prisutnima, Cerić je podsjetio da je Adil-beg cijeli ovozemaljski život podredio traganju za pravdom, vizijom ispravnosti pojedinačnog i društvenog života, za pravednim uređenjem zajedničkih interesa – države i ispravnim vođenjem ličnog života – dostojanstvom.

“Gnušao se ideje da neko može biti ubijan, progonjen, obespravljen po osnovu rase, nacije, vjere, on Adil – tragalac za pravdom… slobodom i domovinom”, kazao je Cerić, istaknuvši kako je kazivanje o njegovom životu ujedno kazivanje o Bosni i Bošnjacima.

Tabut s meitom je nakon klanjanja dženaze-namaza prenesen ulicom Ferhadija do Bošnjačkog instituta, gdje je obavljen ukop u turbetu podignutom u sklopu tog zdanja.

Adil-beg Zulfikrpašić rođen je u Foči 23. decembra 1921 godine, u znamenitoj begovskoj obitelji čiji korijeni sežu do početka 16. stoljeća.

Osnovnu školu je završio u Foči, a gimnaziju u Sarajevu. Političke nauke i pravo studirao je u Grazu, Beču i Frajburgu.

Bio je kulturni mecena, novinar, publicist, političar i uspješan poslovni čovjek, privržen istinskim ljudskim i civilizacijskim vrijednostima, dosljedan antifašista liberalno demokratske orijentacije.

Zulfikarpašić je bio i vakif Bošnjačkog instituta “Fondacije Adila Zulfikrpašića” koje je darovao Sarajevu i Bosni i Hercegovini s ciljem očuvanja i promoviranja kulturne baštine i historijske istine Bošnjaka i naroda s kojima Bošnjaci stoljećima žive.

Aktivno je kao član komunističkog pokreta sudjelovao u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Zbog nepriznavanja identiteta bošnjačkog naroda 1946. godine je emigrirao u Italiju, a kasnije u Austriju.

Adil-beg Zulfikarpašić je dobitnik brojnih priznanja za doprinos kulturnom i političkom životu BiH, među kojima i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva (2002. godine), a bio je i počasni član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH).

Posljednjem ispraćaju Adil-bega Zulfikarpašića prethodila je komemorativna sjednica održana danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.