Reagiranje na vijest o hapšenju Radovana Karadžića

Vijest o hapšenju Radovana Karadžića, političkog i vojnog vođe bosanskih srba u proteklom ratu, zločinca okrivljenog za genocid i zločine protiv čovječnosti dočekana je radošču i nadom da će ruka pravde stići i one koji su dugi niz godina poslije rata bili nedodirljivi.

Hapšenje Karadžića je mala satisfakcija za žrtve i sve stradalnike koji su se našli na putu realizacije monstruoznog projekta “Velike Srbije”.

Odakle je krenulo, tu mora i završiti.

 

To su očito shvatile i demokratske i proevropske orjentirane snage u Srbiji i Beogradu koje ne žele biti talac propale Miloševićeve politike.

Te progresivne snage koje su shvatile da se u mitu i samoizolaciji ne može živjeti u 21. vijeku imaju mnogo otpora, kako u Srbiji tako i u BiH.
Mentori projekta “Velika Srbija” neće tek tako lako odustati od nauma starog preko sto pedeset godina.

Bez obzira kako je oficijelna srbijanska vlast trgovala sa europskom političkom oligarmijom, Tadić i društvo trebaju pomoć i podršku svih naprednih i proevropskih snaga u regionu.

Europski put saradnje, tolerancije i razumijevanja jedina je nada i prilika za Bosnu i njene narode da konačno iziđu iz tunela u kojem su se našli nezasluženo, ne svojom voljom.

NGI – Kozarac kao nova građanska i proevropski orjentirana stranka će kontinuirano podržavati sve ideje, projekte i protagoniste politike “ Evropskog puta”.

Potrebni su novi ljudi, nove snage, ideje i projekti.

Autarkiji, nacionalnim torovima i čobanima, očito je počelo udarati posljednje zvono.

Predsjednik NGI – Kozarac
prof. Nihad Forić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.