Dženaza za 70 sugrađana ubijenih u ljeto 92. godine

 

Prijedor će se u srijedu, 23. jula, u najvećem povratničkom naselju Kozarcu oprostiti od 70 svojih sugrađana, civilnih žrtava proteklog rata, čiji su posmrtni ostaci, nakon ekshumacija iz masovnih grobnica Kevljani, Jakarina kosa, jama Lisac i Hrastova glavica identificirani u posljednjih godinu u hali Šejkovača kod Sanskog Mosta.

Riječ je o 69 Bošnjaka i jednom Romu, Zdravku Pupavcu Hotiću, koji su ubijeni u ljeto 1992. godine, na kućnim pragovima u naseljima s lijeve obale Sane, u Kozarcu i u logorima Omarska i Keraterm.

Nasution Kljunić, predsjednik Organizacionog odbora za šehidska mezarja i zajedničke dženaze i sahrane, kazao je da će ispraćaj žrtava imati isključivo vjerski karakter.

Klanjanje zajedničke dženaze u Kozarcu na stadionu Bratstvo prevodit će reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić nakon čega će se povorke s tijelima žrtava uputiti u pravcu šehidskih mezarja u Kamičanima, Zecovima, Čarakovu, Hambarinama, Rakovčanima, Rizvanovićima, Bišćanima, Skeli – Zagradu, te u džemate Čela i Čejreke.

Među onima koji će u srijedu biti ukopani na šehidskim mezarjima je i dvoje djece, Midhet Salihović i Kemal Bešić, koji su ubijeni u dobi od samo petnaest godina, te tri žene od kojih je Nura Jakupović (82) ujedno i najstarija žrtva.

U Organizacionom odboru nam je rečeno da je najviše identificiranih žrtava s područja Kozarca, čak 32, čiji će posmrtni ostaci nakon zajedničke dženaze biti ukopani na šehidskom mezarju u Kamičanima.

Imena žrtava

U srijedu će biti ukopani:

Ahmet Alić, Daut Arnautović, Ismet Avdić, Hamdija Balić, Ismet Balić, Izet Behlić, Muharem Behlić, Redžep Behlić, Ismet Bešić, Kemal Bešić, Ibrahim Bešlagić, Ahil Dedić, Mirsad Dedić, Hasir Džamastagić, Jusuf čulić, Sadmir Ejupović, Mehemed Elkaz, Fajko Fazlić, Munib Forić, Hajra Hadžić, Safet Hatić, Kasim Hegić, Fatima Hodžić, Rasim Hopovac, Himzo Hrnić, Zahid Hrustić, Hasan Hujić, Meho Hujić, Rifet Hujić, Ibrahim Hušić, Adem Jakupović, Enes Jakupović, Azur Jakupović, Besim Jakupović, Nura Jakupović, Zlatan Jakupović, Izet Kadić, Esmir Kadirić, Edin Kadirić, Nurudin Kekić, Mirsad Kenjar, Sead Kevljanin, Himzo Kilić, Velid Medić, Jusuf Melkić, Ahmet Melkić, Halim Mešić, Zlatan Mujagić, Ramiz Mujanović, Ermin Mujdžić, Avdo Murčehajić, Čamil Musić, Emir Musić, Zehra Novkinić, Alen Nureski, Mirsad Nureski, Faik Pađan, Hamed Poljak, Zdravko Pupavac, Uzeir Ramulić, Halid Ramulić, Hilmija Rizvan, Midhet Salihović, Enver Siječić, Mehmedalija Sikirić, Nijaz Sivac, Ferid Šabanović, Faudin Tadžić, Adil Zenković i Smajo Zukanović.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.