Zajednička dženaza ubijenim Bošnjacima

 

U Kozarcu je danas organiziran zajednički ispraćaj, a zatim i sahrana 69 ubijenih Bošnjaka i jednog Roma, ubijenih u ratu, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih ili pojedinačnih grobnica.

Klanjanje zajedničke dženaze predvodio je uz lokalne imame Medžlisa IZ Kozarac i Prijedor, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, a vjerskom obredu je prisustvovao i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, poslanik u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović, predstavnici Islamske zajednice, Katoličke crkve, te predstavnici Općine Prijedor.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je naglasio kako je potrebno da odgovorni za zločine odgovaraju, ali da “ne treba upadati ni u kakvu euforiju i likovati, nego zahtijevati pravu istinu i provesti pravdu kako bi u BiH zavladao mir i pomirenje“, javili su mediji u RS-u.

Istaknuo je da nijedan narod nije kolektivno kriv, ali jeste kolektivno i moralno odgovoran, jer je birao one koji se činili zločine u ime njih.

“Priznajemo i tražimo individualnu odgovornost i očekujemo da narod kaže ko je počinio zločin u ime njega i da ga osude”, naveo je reis Cerić i dodao da se umjesto odricanja i osude izvršilaca vrši poistovjećivanje jednog cijelog naroda sa zločinom koji je u učinjen u njegovo ime.

On je naglasio da pitanje kolektivne ili individualne odgovornosti nije do žrtava zločina nego onih koji sami na sebe navlače kolektivnu odgovornost.

“Pozivam vas da ne upadate u zamku o kolektivnoj odgovornosti bilo kojeg naroda”, rekao je Cerić dodajući da se “svih ovih godina ne čuje osuda već negiranje onoga što se dogodilo”.

Nakon vjerskog obreda posmrtni ostaci stradalih Bošnjaka ukopani su na lokalnim prijedorskim grobljima.

Ovo je jedanaesta masovna dženaza obavljena na području Prijedora.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.