13 godina bijega Mladića i Karadžića

Londonski The Times u svome uredničkom komentaru u subotu poziva da se odgovorni za masakr u Srebrenici nakon 13 godina konačno izvedu pred lice pravde.

Ratka Mladić i Radovana Karadžića već 13 godina ne štite samo neprohodne planine, već ljudi koji odbijaju nepobitne dokaze da se radi o ratnim zločincima, konstatira ovaj list.

 

Krivica za zločine nema rok trajanja, pa Mladić i Karadžić nemaju razloga misliti da mogu izbjeći civilizacijske norme, ma gdje i koliko dugo se krili.

Times konstatira da je tvrdnja Beograda i Moskve o pristranosti Haškog suda (ICTY) neistinita i da slučaj Nasera Orića, na koji se pozivaju, okončan oslobađajućom presudom prosto zato što nije bilo dovoljno dokaza za suprotno, dok su dokazi protiv Mladića nepobitni.

Nova vlada koja je ove sedmice položila zakletvu u Beogradu i izjašnjava se kao proevropska treba stoga ispuniti obećanje o izručivanju ratnih zločinaca.

Njihova predaja bi uklonila prepreke u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i, što je još važnije, donijela moralnu nadoknadu srebreničkim žrtvama i njihovim porodicama, zaključuje Times u svome uredničkom članku.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.