New Yorker je uvrijedio američke muslimane

Demokrata Barack Obama u utorak je izjavio da je magazin New Yorker svojom satiričnom naslovnicom na kojoj se našla karikatura ovog političara i njegove supruge uvrijedio muslimane u Americi.

“Predivni muslimani širom zemlje rade predivne stvari,” izjavio je ovaj predsjednički kandidat u emisiji Larryja Kinga na CNN-u. “Žalosno je da se na ovakav način vrijeđaju ili da se podižu sumnje o meni. To nije Amerika.”

 

Obama je neke kritike uputio i na svoj račun. Naime, okrivio je sebe što nije bio dovoljno jak u borbi protiv glasina koje o njemu kruže, uključujući i onu da je musliman.

Njegov otac bio je porijeklom iz Kenije, a kao dijete Obama je živio u Indoneziji u kojoj je islam najrasprostranjenija religija. Ispitivan je o svojoj religiji još od februara, nakon što je pronađena fotografija na kojoj nosi tradicionalnu kenijsku odjeću u toku posjete Africi 2006.

Naslovnica magazina New Yorker koja se na kioscima pojavila u ponedjeljak, predstavlja Obamu u tradicionalnoj muslimanskoj nošnji, sandalama, odori i sa turbanom na glavi, dok njegova supruga Michelle ima pušku okačenu o ramenu i zamaskirana je. Na nogama su joj nacrtane vojničke čizme, a ima afričku frizuru. Iza njih u kaminu gori američka zastava, a na zidu visi portret Osame bin Ladena.

Urednik magazina koji je objavio ovu karikaturu David Remnick za Huffington Post je izjavio da je ova naslovnica izabrana jer je imala šta da poruči.

Isprva je Obama odbijao da komentariše ovaj potez, a njegov glasnogovornik Bill Burton ga je okarakterisao kao “neukusnog i uvredljivog”, javio je AP.

“Ne mislim da je bila u pitanju satira. Oni su vjerovatno stekli neke pogrešne utiske o meni,” rekao je Barack Obama. “Ali, znate, to je bila odluka njihovih urednika, a kao što sam već rekao, to je samo crtež, nije to nešto o čemu će Amerikanci mnogo razmišljati.”

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.