Odbijen zahtjev za proširenje optužnice protiv Milana i Sredoja Lukića

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) odbilo je prijedlog Tužilaštva za proširenje optužnice protiv Milana i Sredoja Lukića, javio je danas BIRN.

Tužilaštvo je prijedlog podnijelo Vijeću u junu iako je krajnji rok koji je Tribunal dao za ovakve prijedloge bila sredina novembra prošle godine.

 

Ovo je i glavni razlog zbog kojeg je Vijeće odbilo mogućnost novog proširenja optužnice. Tužilaštvo je podnijelo zahtjev za proširenje optužnice protiv Milana i Sredoja Lukića kako bi im na teret stavilo i masovna silovanja žena na području Višegrada.

Tužilaštvo je u zahtjevu navelo da prikupljeni dokazi upućuju na to da su Milan i Sredoje Lukić otimali žene i djevojke iz njihovih kuća ili skloništa u Višegradu, “istovremeno zarobljavajući ili ubijajući njihove muževe, sinove i braću”.

Milan Lukić, i u nekim slučajevima Sredoje, držali su u zatočeništvu žene i djevojke na nekoliko mjesta, od kojih su najozloglašeniji bili hotel “Vilina vlas” (sjedište paravojne formacije Milana Lukića) i Osnovna škola “Hasan Veletovac”, kao i na drugim lokacijama”, obrazlaže Tužilaštvo i dalje navodi: “Na tim mjestima žene su držane u ropstvu, mučene i silovane, u velikom broju slučajeva više puta.”

Nakon prijedloga Haškog tužilaštva, žalbe su uložile Odbrane smatrajući da se novim amandmanima na optužnicu otvara mogućnost da se odgodi početak suđenja i da ono traje duže.

Odbrane su ukazale i na činjenicu da su amandmani na optužnicu dodavani već u dva navrata, te da je Tužilaštvo imalo mogućnost da doda i optužbe o silovanjima.

Odbrane smatraju da je Tužilaštvo bilo svjesno navoda o silovanju kad je uzimalo izjave od svjedoka prije deset godina i moglo je izbjeći ovu situaciju da je ranije podiglo ove optužbe, navodi u žalbi Odbrana.

Milan Lukić je, kao vođa paravojne formacije “Beli orlovi” ili “Osvetnici” u Višegradu, optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, dok se Sredoju Lukiću, prijeratnom policajcu iz tog grada, na teret stavlja da je kao pripadnik ove paravojne formacije počinio zločine protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi i da su obojica učestvovali u spaljivanju više od 70 Bošnjaka – žena, djece i staraca u kući u Pionirskoj ulici, te još njih 70 u kući u naselju Bikavac.

Osim toga, optuženi su i za mučenja i premlaćivanja Bošnjaka zatočenih u kasarni Uzamnica. Milan Lukić se dodatno tereti za strijeljanje Bošnjaka na rijeci Drini.

Milan Lukić je uhapšen u Argentini u ljeto 2005., dok se Sredoje iste godine predao vlastima Republike Srpske, nakon godina skrivanja u Rusiji. Prvobitna optužnica protiv njih podignuta je 1997. godine.

Suđenje rođacima Lukić počet će u srijedu, 9. jula uvodnom riječju Tužilaštva.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.