Vrtlog usmrtio trinaest kajakaša

Trinaest utopljenih mogla bi, kako se strahuje, biti konačna bilanca tragične nesreće do koje je došlo u četvrtak nešto poslije 17 sati kad su vrtlozi uz branu još nedovršene hidrocentrale Blanca na Savi blizu Krškoga u Sloveniji po­­vukli 14 ljudi koji su sudjelovali u rekreativnom spustu rijekom Savom, kad su se njihova dva kajaka raspala.

Rano u petak ronioci i službe spasavanja našle su u sifonu hidrocentrale nekoliko mrtvih tijela, među njima i gradonačelnika općine Sevnica, te zastupnika u slovenskom parlamentu Kristijana Janca, javila je Hina.

 

Po neslužbenim informacijama koje prenose slovenski mediji, do sada se broj utopljenika popeo na osam, a za petoricom koji se vode kao nestali još se traga.

Slovenski mediji navode da je nesreća vjerojatno uzrokovana ljudskim faktorom, odnosno nepažnjom. Sp­ust Savom u kojemu je sudjelovalo više općinskih dužnosnika općine Sevnica organiziran je kako bi se “zadnji put” zaplovilo Savom u tom dijelu koji se mijenja zbog gradnje protočnih centrala prema hrvatskoj granici.

Sudionike spusta pratila je nesreća od samog početka, kad se blizu Sevnice jedno od plovila pr­evrnulo, ali tom prilikom nitko nije nastradao. Tri plovila sa skoro 30 sudionika regate krenulo je dalje prema hidrocentrali Blanca, odakle su se namjeravali spustiti do hidrocentrale Brestanica.

No, dok se jedno plovilo zaustavilo na obali Save, putnici iz druga dva sasvim su neoprezno od­lučili nastaviti vo­žnju opasnim mjestom uz gradilište hidrocentrale Blance gdje se nalaze vrtlozi, a kad su se njihovi čamci slomili na brani, svi su popadali u vodu, nakon čega ih je u dubinu povukao vrtlog.

Kako navode slovenski mediji, iz spomenuta dva plovila živa je pronađena samo supr­uga sevničkog gradonačelnika i parlamentarca Kristijana Janca. Organizator spusta bila je općina Sevnica.

U pozivu je navedeno da se radi o raftingu gumenim čamcima i da je osigurana pratnja čamca va­trogasne službe, no zapravo se radilo o spuštanju kajacima, a prema neslužbenim podacima niko od unesrećenih nije imao sigurnosne prsluke za spasavanje.

 

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.