Na Nogometni savez bačeni molotovljevi kokteli

Za sada nepoznata osoba je u noći sa četvrtka na petak bacila najvjerovatnije dva molotovljeva koktela pred zgradu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH u sarajevskoj Ulici Ferhadija. Povrijeđenih, kako nam je potvrdio Jusuf Zornić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, nije bilo, a na objektu je pričinjena manja materijalna šteta.

Kokteli su bačeni pred ulaz objekata Saveza, ali požar se nije proširio jer u blizini nije bilo zapaljivog materijala, tako da je samo manje oštećena fasada zgrade. Iako o motivima niko ne želi otvoreno govoriti, službena izjava je da će istraga utvrditi da li se radi o „običnom incidentu“ ili izravnoj poruci čelništvu Saveza.

 

Odmah nakon napada aktivirao se alarm koji je instalirala zaštitarska agencije BIGA, a na mjesto događaja prvi su došli policajci koji su se našli u neposrednoj blizini. Međutim, od počinioca nije bilo ni traga. Uviđaj je izvršen jučer ujutro i policija intenzivno traga za počiniocem. U istrazi i rasvjetljavanju ovog slučaja određenu ulogu mogle bi imati kamere videonadzora.

Naime, dvije kamere pokrivaju prostor ispred zgrade Nogometnog saveza, ali je upitno da li su išta snimile. Kako saznajemo, sistem videonadzora je već nekoliko dana u kvaru, pa je monitor poslat u BIGA-u na servisiranje.

– Monitor je star i stigao je na servisiranje prije dva-tri dana, tako da su iz Nogometnog saveza mogli samo naslijepo snimati, što vjerovatno, nisu ni radili, kazao nam je Mensud Cibra iz agencije BIGA.

On nam je pojasnio da je sistem videonadzora u Savezu zastario, odnosno da funkcioniše na snimanje preko VHS kaseta, koje se moraju mijenjati svaka dva sata. Radno vrijeme u Nogometnom savezu se završava poslijepodne i zgrada ostaje potpuno prazna, tako da nema ni čuvara koji bi u toku noći mijenjao kasete, pa se da zaključiti da posljednji incident sigurno nije snimljen, kao ni oni koji su se u prošlosti dešavali u noćnim satima.

Međutim, počinitelj je do zgrade Nogometnog saveza mogao doći samo Ferhadijom, gdje su ga, vjerovatno, snimile kamere drugih poslovnih objekata u toj ulici, pa će se istraga usmjeriti i u tom pravcu.

Inače, bacanje molotovljevih koktela desilo se uoči sjednice Izvršnog odbora bh. kuće nogometa, koji je jučer u Banjoj Luci odlučivao o novom selektoru nogometne reprezentacije BiH. Smjenom Mehe Kodre sa pozicije selektora reprezentacije BiH kulminiralo je višegodišnje nezadovoljstvo javnosti koja je samo u posljednja dva mjeseca čelnike N/FSBiH izlagala stalnim prijetnjama, te pritiscima, tražeći od njih da odstupe sa svojih funkcija. Održani su, podsjećamo, i protesti ispred zgrade N/FSBiH, koji su prerasli u nerede, a prije mjesec dana na Koševu je odigrana utakmica “Kodro, Bolić i prijatelji“ – još jedna uzaludna poruka čelnicima N/FSBiH da napuste svoja mjesta.

Osim Izvršnog odbora, danas bi se u Banjoj Luci trebala održati i skupština N/FSBiH od koje je javnost očekivala promjene u čelništvu bh. kuće nogometa. Međutim, prije nekoliko dana na pres-konferenciji generalni sekretar N/FSBiH Munib Ušanović najavio je da neće biti nikakvih promjena, te da će jedina tačka dnevnog reda biti aktuelni trenutak bh. nogometa.

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.