Vlada RS-a tužit će UN i Vladu Holandije

Vlada RS-a podnijet će tužbu protiv UN-a i Vlade Holandije, jer holandski bataljon stacioniran u općini Srebrenica tokom rata nije zaštitio okolna srpska sela, najavio je danas premijer RS-a Milorad Dodik.

Dodik je novinarima u Laktašima kazao da će RS to uraditi po istom aršinu kako su ranije, kako je rekao, razna bošnjačka udruženja Srebrenice tužila Vladu Holandije i sud se u tom slučaju proglasio nadležnim, jer holandske trupe UN-a nisu zaštitile stanovništvo Srebrenice.

 

“Tražićemo procesuiranje, jer su dozvolili da tri godine komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić bude naoružan sa svojim jedinicama i da izlazi iz zaštićene zone i vrši pokolje nad srpskim stanovništvom”, naveo je entitetski premijer

On tvrdi da je nepravda ono što se dogodilo u Srebrenici i da svako mora da odgovara za zločin.

“Svi moraju da odgovaraju, ali jučerašnje oslobađanje Orića u Haškom tribunalu nije doprinos pomirenju u BiH, a nije ni doprinos BiH”, rekao je Dodik i ustvrdio da će, kako je rekao, mnoge stvari biti drugačije nego što su ovih dana.

On je ponovio stav da je presuda Oriću pokazala da pravda i pravičnost nisu jednakih aršina za sve.

“Imajući u vidu sve činjenice koje su iznesena protiv Orića i laiku je jasno da postoji komandna i svaka druga odgovornost Nasera Orića za zločine nad Srbima u općini Srebrenica”, rekao je Dodik.

Naveo je da je isti sud osudio ljude koji nisu komandovali u direktnim operacijama, kao što je bilo u primjeru Biljane Plavšić.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.