Trgovinski odnosi ulaze u novu fazu

Evropska komisija pozdravila je stupanje na snagu Privremenog sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom.

Privremenim sporazumom se efektivno stvara zona slobodne trgovine, sa postepenim otvaranjem tržišta Bosne i Hercegovine čime će se olakšati ekonomski i socijalni razvoj. Obje strane su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Privremeni sporazum 16. juna u Luksemburgu.

 

Sve dok proces ratifikacije SSP-a ne bude završen, trgovinske odredbe SSP-a se primjenjuju putem Privremenog sporazuma, saopćeno je danas iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

“Trgovina je ključni elemenat politike Evropske unije u regiji i važan pokretač razvoja. Zona slobodne trgovine će otvoriti ekonomske mogućnosti i privući više evropskih investicija u Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je evropski komesar za trgovinu Peter Mandelson.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn je dodao da je stupanje na snagu Privremenog sporazuma još jedan dokaz zalaganja Evropske unije za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

” Time će se unaprijediti ekonomski razvoj zemlje. Njegova uspješna primjena je prolaz ka dobijanju statusa kandidata”, kazao je Rehn.

Sporazumom se omogućava slobodan pristup tržištima u Evropskoj uniji za skoro sva dobra iz Bosne i Hercegovine, čime će zauzvrat otvoriti svoje tržište za sve proizvode i usluge iz Evropske unije. Bosna i Hercegovina će, također, uvesti evropske standarde postepenim usklađivanjem zakona u brojnim sektorima kao što su konkurentnost, intelektualno vlasništvo, investicije, javne nabavke ili zaštita ličnih podataka.

Ovim procesom će se olakšati ekonomski i socijalni razvoj Bosne i Hercegovine i ohrabriće provedbu daljih ekonomskih reformi. Konačno, institucionalna uspostava koju predviđa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Privremeni sporazum će kreirati forum za opširni dijalog i saradnju po pitanjima koja se tiču trgovine ali i šire, navodi se u saopćenju.

Posljednja Komunikacija o Zapadnom Balkanu od 5. marta 2008. godine navodi da regija ima jasnu evropsku perspektivu. U vezi s tim, uspješna primjena Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je ključni faktor koji je od izuzetne važnosti u procjeni spremnosti Bosne i Hercegovine za dalje napredovanje u uspostavljanju odnosa s Evropskom unijom.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.