Nacionalistička retorika onemogućava zdravu političku atmosferu

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčák, danas je ponovo skrenuo pažnju na bespredmetnost i štetnost nacionalističke i antidržavne retorike te samim time zanemarivanja evropskog puta BiH.

Evropske integracije moraju biti iznad dnevne politike. Posljednji nastupi premijera RS Milorada Dodika u Zagrebu predstavljaju direktnu potvrdu njegovog suštinskog nerazumijevanja evropskih vrijednosti kao što su dobrosusjedski odnosi i međunacionalna tolerancija.

Nije slučajno da su njegove izjave naišle na vrlo negativnu reakciju druga dva konstitutivna naroda u BiH i stvaraju atmosferu nepovjerenja u regionu, saopćeno je iz OHR/EUSR.

To je destruktivan, a ne konstruktivan način vođenja predizborne kampanje. Iskorištavanje nacionalističke platforme za svoju promociju je kontraproduktivno stvaranju zdrave političke atmosfere. Stabilnost i prosperitet čitave zemlje, što uključuje i oba entiteta ovisi o pozitivnoj političkoj atmosferi. Napeta situacija odgovara samo onima koji su zainteresirani za nered.

Izjave koje dižu tenzije često čujemo od viskokih dužnosnika političkih stranaka, među kojima prednjači Rajko Vasić. Kao čovjek koji obavlja javnu dužnost mora biti svjestan svoje odgovornosti i mogućih posljedica njegovih javnih stavova. Takođe mora biti svjestan da je BiH multinacionalna zemlja, i da nikom neće biti tolerisano korištenje rječnika međunacionalne mržnje, navodi se u saopćenju.

Jedna od posljedica zatrovane atmosfere je to da neki političari u BiH nisu spremni da surađuju sa svojim sugrađanima, odnosno da sugrađane druge nacionalnosti ne smatraju svojim, i preuzmu punu odgovornost za upravljanje ovom zemljom. Visoki predstavnik želi posebno istaći da je huškačka retorika, čak i uz jasan izostanak potencijala sprovođenja iste u djelo, najveća prepreka ostvarivanju jednog od dva politička uslova za zatvaranje OHR-a i prelazak u Ured Specijalnog predstavnika EU-a, to jest davanje pozitivnog mišljenja o situaciji u BiH od strane PIC-a, što ljudi koji vode ovu zemlju ne bi smjeli smatrati kao tek neko formalno pitanje.

Visoki predstavnik stalno ponavlja da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata i neupitna, i da je to pitanje uzalud potezati. On očekuje da građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti da budu uvučeni u ovu manipulaciju, čiji je jedini cilj skrenuti pažnju sa pitanja koja su od vitalnog značaja za njih i ovu zemlju, kao što su evropska budućnost, otvaranje novih radnih mjesta, borba protiv korupcije i siromaštva, te povećanje odgovornosti izabranih političara.

OHR ne želi vidjeti predizbornu kampanju punu neprimjerenih izjava neodgovornih političara i stalnih reakcija na njih, ali se neće ustručavati da reaguje u pojedinim situacijama, ukoliko smatra da je granica podnošljivosti pređena, poručuje se u saopćenju iz OHR/EUSR.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.