Politički uspjeh Baracka Obame

Politički uspjeh Baracka Obame izazvao je talas uzbuđenja širom svijeta. Međunarodne reakcije na Obaminu pobjedu su sve pozitivne. Barack Obama promijenio je izgled američke politike, ali se postavlja pitanje da li može da promijeni stav svijeta prema Americi. Senator iz Ilinoisa kaže da će o tome suditi historija.

“Ovo je bio trenutak kada smo okončali rat, učinili našu naciju sigurnom i povratili naš imidž posljednje, najbolje nade na zemlji.”

 

Vest o Obaminoj pobjedi bila je udarna od Evrope do Biskog istoka. Francuske televizije već raspravljaju o tome da li bi Hillary Clinton trebalo da bude kandidat za potpredsjednika.

U Keniji, odakle potječe porodica senatora Obame, međutim, i dalje uživaju u sadašnjem trenutku. Obamin ujak: “Osjećamo se sjajno. Veoma smo sretni zbog Obame i željeli bismo da pobijedi na predsjedničkim izborima”.

Da bi to uradio, Obama planira da napadne stavove Johna McCainea u vezi sa vanjskopolitičkim pitanjima, uključujući i njegov plan da dugoročno zadrži američke trupe u Iraku. To je pitanje koje će svijet svakako pažljivo pratiti.

Za sada mnogi također kažu da je fer pitati se da li je Obama možda samo još jedan pogrešan korak u uspostavljaju rasne jednakosti u Americi, javio je Glas Amerike.

Možda, piše jedan britanski kolumnist, ali Barack Obama za sada mijenja svijet. A pored svijeta, možda i poziciju Amerike u njemu.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.