Kozarac.ba

CIKBiH ovjerio 64 političke stranke i 183 nezavisna kandidata

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je ovjerila 64 političke stranke za učešće na lokalnim izborima u oktobru za one izborne jedinice za koje su ispunile uvjete propisane zakonom i 183 nezavisna kandidata.

Također, CIKBiH danas je ovjerio prijave 27 političkih stranaka, 19 nezavisnih kandidata, 11 udruženja građana za učešće u izborima za predstavnike nacionalnih manjina u izbornim jedinicama kojima su statutom utvrđena, odnosno zagarantirana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina u općinskim vijećima/skupštinama opština.

 

Portparolka CIK-a BiH Maksida Bajramović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazala da je CIK utvrdio da određene političke partije imaju nedostatke u podnesenim prijavama te im je ostavio rok od 48 sati od prijema obavijesti CIK-a da otklone te nedostatke i nepravilnosti.

Prema njenim riječima, Penzionerska stranka Republike Srpske i Narodna bošnjačka stranka nisu dostavile dokaz o upisu političke organizacije u registar političkih organizacija kod nadležnog organa.

Rok od 48 sati ostavlja se za Stranku demokratske aktivnosti A – SDA, Socijaldemokratsku uniju 2002 BiH, Srpsku demokratsku stranku 1990 – Izvorna, Srpsku narodnu radikalnu stranku Republike Srpske da izvrše izmjenu naziva političke stranke jer može dovesti u zabunu birače, s obzirom na to da već postoje ranije registrirani politički subjekti sa sličnim nazivom.

Dokaz o uplati iznosa takse za ovjeru za učešće na izborima nisu dostavili Demokratski narodni savez i Zeleni BiH, dok Demokratska stranka invalida BiH nije podnijela prijavu pod istim nazivom pod kojim se registrirala kod nadležnog organa pa se i njoj ostavlja rok od 48 sati da otkloni ovaj nedostatak.

Političke stranke koje imaju dva ili više nedostataka u prijavi za ovjeru su: Demokratski centar BiH, Srpska stranka Republike Srpske te Penzionerski demokratski savez Banja Luka.

Bajramović je kazala da je za 34 političke stranke utvrđen i nedostatak nedovoljnog broja potpisa podrške birača te im se također ostavlja rok od 48 sati da otklone te nedostatke.

Prema njenim riječima, CIK je danas odbio ovjeru učešća na lokalnim izborima BH Slobodnim demokratima, a razlog je Odluka CIK-a BiH kojom je izrečena administrativna mjera kojom se uskraćuje pravo političkoj stranci da se kandiduje na izborima zbog nedostavljanja godišnjeg finansijskog izvještaja za 2006. u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija.

Iz istog razloga odbijena je prijava ovjere za učešće na predstojećim izborima i Bosanskohercegovačkoj stranci prava, a prijava je odbijena i Hrvatskoj čistoj stranci prava dr. Ante Starčević jer nije podnijela prijavu na način i u roku propisanim Izbornim zakonom BiH, prijava je dostavljena izvan roka.

Centralna izborna komisija BiH je odbila prijavu učešća na lokalnim izborima i za pet nezavisnih kandidata: Božo Kostić, Duško Paravac i Siniša čorđević jer nisu podnijeli prijavu na način i u roku propisanim Izbornim zakonom BiH, te Milenko Vrhovac i Alaga Alimanović jer nisu registrirani birači u općini za koju su podnijeli prijavu.

“Nakon što završimo ovjeru političkih stranaka počinje teći rok za one političke stranke i nezavisne kandidate, ukoliko žele, imaju pravo po zakonu, da podnesu prijavu za ovjeru koalicija, odnosno listi nezavisnih kandidata za učešće na izborima“, kazala je Bajramović.

Podsjetila je da je 23. maja istekao rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja građana i grupa građana za učešće na lokalnim izborima u BiH. Prijavu su podnijela 373 politička subjekta i to: 84 političke stranke, 277 nezavisnih kandidata, 11 udruženja građana te jedna grupa građana od 40 osoba.

Rok do kojeg Centralna izborna komisija treba završiti provjeru i ovjeru političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete je 7. juni.

 

(FENA)

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.