OTVORENO PISMO SUDU BiH

Ogorčeni činjenicom da je Sud BiH nastavio licemjernu praksu izricanja presude, kada su u pitanju najveći ratni zločini počinjeni nakon drugog svjetskog rata, što se pokazalo izricanjem konačne presude te puštanja na slobodu Dušana Fuštara, komandira najgore smjene straže u zloglasnom logoru "Keraterm", nismo svojoj savjesti smjeli dopustiti ćutanje kada već drugi način protesta nemožemo ili pak, ne smijemo učiniti.

Mi, preživjeli logoraši najzloglasnijih logora smrti nakon drugog svjetkog rata, logora "Omarska", "Keraterm", "Manjača", "Trnopolje" i ostalih mjesta zatočenja pripremljenih za selektivnu likvidaciju svega što nije srpsko u opštini Prijedor, izražavamo svoje ogorčenje i zabrinutost zbog ponašanja Suda BiH!

Dušan Fuštar je saučesnik u najgorim zvjerstvima počinjenim na prostoru opštine Prijedor. Komandovao je grupom psihopata čijim se pojavljivanjem u logoru "Keraterm" znalo da se u toku nekoliko sati ove smjene stražara, sigurno zauvjek gubi trag najmanje trojici bespomoćnih, izgladnjelih i ni krivih ni dužnih Bošnjaka i Hrvata!

Isto tako, Sud BiH je znao, što je potvrdio u optužnici da je imenovani učestvovao u selektivnom odabiru najmanje 20 zatočenika koji su odvedene u smrt i bez obzira na tu činjenicu ipak izriče ovako licemjernu kaznu kojom, kako to reče tužilac tužilaštva BiH gospodin Peter Kidd: "Tužilaštvo smatra da je kazna u visini od devet godina u javnom interesu, te da Sud treba imati u vidu princip jednakosti i kazne supočinilaca koje su izrečene u Haagu. Pored ljudske vrijednosti izjašnjenja optuženog da je kriv, uštedjet će se vrijeme Suda za provođenje dokaza, a predstavlja i pozitivan uticaj na žrtve jer se radi o iskrenom kajanju!"

O kakvom pozitivnom uticaju na žrtve priča gospodin Kidd, i kakvo iskreno kajanje iako gospodin Kidd dalje navodi:

"Najveći broj prozivki i premlaćivanja bilo je u Fuštarevoj smjeni, koji je svjesno i namjerno doprinio jačanju udruženog zločinačkog poduhvata svojim postupcima i djelima", i dalje:
"Fuštar je bio na položaju od povjerenja i trebao je iskoristiti ovlaštenja i spriječiti premlaćivanja i zlostavljanja. Tužilaštvo prihvata da Fuštar nije lično premlatio i ubio nekog zarobljenika, te da nije učestvovao u masakru u sobi 3!"

Nažalost, kao ni do sada, žrtve i porodice ubijenih nemaju pojma o kakvoj se to nagodbi radi, i sumnjaju u iskrenost istih, jer ni dosadašnje nagodbe sa najvećim monstrumima novije historije u Evropi nisu rezurtirale barem pronalaskom tijela nevino pogubljenih, za čije lokacije sigurno znaju njihove ubojice pa i Fuštar. Osim toga, Tužilaštvo zna za masakr u hali 3 navedenog logora i nadamo se da je barem ime počinioca ili više njih rezultat ovako interesantne nagodbe djelioca pravde sa ubojicom!

Sud je uvažio žalbu branioca Jokića i omogućio porodici ovoga ubojice da se do odlaska na izdržavanje kazne vidi s porodicom, što se nikada neće dogoditi porodicama onih "dvadesetak" od strane Fuštara selektivno odabranih žrtava za čiju selekciju i ubijanje je upravo odgovoran on!

Nadati se da osim što će se vidjeti s porodicom, imenovani neće naći za shodno da pobjegne, što je sam i potvrdio, a isto tako nadati se da neće imati priliku susresti se sa svojom starom družinom i podijeliti im imena onih kojima trebaju dati do znanja da ućute kada im to zauvjek u ljeto 1992.godine nisu uspjeli dati!

Sud BiH je ovim postupkom ponizio žrtve i njihove porodice mjereći visinu kazne sa ušteđenim vremenom , odnosno novcem kojim se, kako to kažu:"uštedjeti vrijeme Suda za provođenje dokaza!". Kakav je smisao uopšte i dokazivanja počinjenog ako će se ista stvar desiti i 30.maja sa Mejakićem, Kneževićem i Grubanom!?

Ovakvim načinom rada žrtve su dovede u dilemu o tome koliko nam je uopšte potrebno odijeljenje za ratne zločine Suda BiH!

Pozivamo sve institucije i udruženje koja se bave istim ili sličnim stvarima, a dijele naše mišljenje da se oglase i da nam daju podršku do konačnog ostvarivanja pravde u BiH!

UDRUŽENJE LOGORAŠA "PRIJEDOR92"

 

U Prijedoru, 29.05.2008.godine

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.